ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η επεμβατική ακτινολογία, επωφελούμενη από τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, εγγυάται την ακριβέστερη απεικόνιση, την ασφαλέστερη προσέγγιση και την πλήρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ψηφιακή αγγειογραφία, που αποτελεί βασική εφαρμογή της επεμβατικής ακτινολογίας, παραμένει η εγκυρότερη μέθοδος απεικόνισης των αγγείων, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης στις βλάβες που μπορεί να αναδειχθούν. Είναι δυναμική μέθοδος απεικόνισης, δηλαδή προσφέρει τις πληροφορίες της σε πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου είναι η μέθοδος εκλογής για τη διερεύνηση, μεταξύ άλλων, της ενεργού αιμορραγίας των αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και του συνδρόμου θωρακικής εξόδου.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι ο εξειδικευμένος ιατρός, ο οποίος με την βοήθεια της εικόνας διαγιγνώσκει αλλά και θεραπεύει με ελάχιστα επιθετικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την καταφυγή σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην ασφαλή χρήση της ακτινοβολίας και στην πλήρη προστασία του ασθενούς. Εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του στην αναγνώριση ακτινογραφιών, υπερήχων, μαγνητικής τομογραφίας και άλλων διαγνωστικών εικόνων, καθοδηγεί λεπτά εργαλεία, όπως είναι οι καθετήρες, μέσα από τα αγγεία ή μέσω του δέρματος για  να θεραπεύσει νόσους χωρίς χειρουργείο. Ο επεμβατικός ακτινολόγος συνεργάζεται στενά με τους συναδέλφους του (χειρουργούς και άλλους), για την καλύτερη αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων.

Τα πλεονεκτήματα των μεθόδων της επεμβατικής ακτινολογίας

Αν και καμία θεραπεία δεν είναι απαλλαγμένη από τον κίνδυνο των επιπλοκών, η επικινδυνότητα των μεθόδων της επεμβατικής ακτινολογίας είναι πολύ πιο χαμηλή από την επικινδυνότητα του ανοικτού χειρουργείου. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη θεραπεία των ασθενών. Οι περισσότερες επεμβάσεις της επεμβατικής ακτινολογίας μπορούν να γίνου σε εξωτερικούς ασθενείς (χωρίς νοσηλεία) ή με μικρή παραμονή στο νοσοκομείο (μία βραδιά νοσηλείας).

Στις περισσότερες επεμβάσεις δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία του ασθενούς. Ο βαθμός ασφάλειας της επέμβασης είναι πολύ υψηλός, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος ανάνηψης είναι σημαντικά μειωμένοι. Έτσι, οι επεμβάσεις αυτού του είδους αποδεικνύονται οικονομικά πιο συμφέρουσες για τον ασθενή και τον ασφαλιστικό του φορέα.

 Υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Eξοπλισμένο με δύο σύγχρονα αγγειογραφικά μηχανήματα (Angiostar – Siemens και G.E. Innova 3100 IQ), το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Ιατρκού Κέντρου Αθηνών καθημερινά αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση διαγνωστικών και επεμβατικών περιστατικών.

Κάθε αίθουσα επεμβάσεων είναι εξοπλισμένη με καταγραφικό ηλεκτροκαρδιαγραφήματος και αρτηριακής πιέσεως, μετρητή ενδοαυλικής πιέσεως των αγγείων, ενδοαγγειακό υπερηχογράφο, απινιδωτή και μηχάνημα αναισθησίας. Με στόχο τη θωράκιση έναντι οποιασδήποτε επείγουσας κατάστασης, το Τμήμα διαθέτει Αίθουσα Ανάνηψης Ασθενών και υποστηρίζεται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Το ωράριο λειτουργία του τμήματος είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τις εργάσιμες ημέρες, αλλά και οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, έπειτα από έκτακτη κλήση.

Στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας  πραγματοποιούνται διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και συγκεκριμένα:

  • Αγγειακό Σύστημα: Αγγειογραφίες, φλεβογραφίες, αγγειοπλαστικές, τοποθετήσεις φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας, θρομβολύσεις κ.λπ. Εμβολισμοί δυσπλασιών σώματος, προσώπου, κιρσοκήλης, ινομυωμάτων μίτρας, όγκων σώματος κ.λπ. Τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων (μόνιμων ή προσωρινών). Χειρισμός προβλημάτων αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών (Fistulae) αιμοκάθαρσης.
  • Πεπτικό Σύστημα: Διασφραγιτιδικές βιοψίες ήπατος, καθετηριασμός ηπατικών όγκων, εμβολισμός ηπατικών όγκων, διαδερμική έγχυση αιθανόλης σε ηπατικούς όγκους, χειρισμός κυστών – αιμαγγειωμάτων ήπατος κ.λπ. Ενδοπροθέσεις οισοφάγου, διαστολές οισοφάγου, διαστολές εντέρου και τοποθέτηση ενδοπροθέσεων, γαστρονομίες, νηστιδοστομίες κ.λπ.
  • Ουροποιητικό σύστημα: Τοποθέτηση νεφροστομιών, τοποθέτηση ουρητηρικού stent, χειρισμός όγκων νεφρών (με εμβολισμό ή καυτηριασμό), διαστολές ουρητήρα, χειρισμός κυστών, νεφρών κ.λπ. Βιοψίες και Παροχετεύσεις.

email: alexiouthomgr@yahoo.gr

Διεύθυνση: Διστόμου 5 - 7, Μαρουσί, κτίριο Β, 2ος όροφος. Για πληροφορίες και ραντεβού (Γραμματεία): τηλ.: 210 6862250, 210 6862856, fax: 210 6862309.


email:mkarigen@yahoo.com

site: neuroradiology.gr

Διεύθυνση: ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, Διστόμου 5-7, Μαρούσι, κτίριο Γ, 2ος όροφος. Για πληροφορίες και ραντεβού: τηλ.: 2106157353.