ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ PET/CT

Οι εξετάσεις PΕΤ/CT γίνονται με ραντεβού στα τηλέφωνα 6862870,6862104.

Οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ γίνονται με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ που πρέπει να θεωρηθεί από ελεγκτή.

Για το πλείστο των εξετάσεων PET/CT αρκεί η θεώρηση του παραπεμπτικού από τον ελεγκτή γιατρό και δεν χρειάζεται έγκριση από το ΚΕΣΥ (βλέπε πίνακα).

Στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη έγκριση από το ΚΕΣΥ θα πρέπει να προσκομίσετε τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο αρμόδιο γραφείο.

Για την εκτέλεση της εξέτασης PET/CT πρέπει να είστε νηστικός για 6 ώρες, μπορείτε όμως να πιείτε νερό. Από την προηγούμενη της εξέτασης PET/CT, συνιστάται να αποφύγετε την μυϊκή κόπωση και τη λήψη υδατανθράκων.

Αν είστε διαβητικός και παίρνετε αντιδιαβητικά δισκία από το στόμα ενημερώστε μας κατά την λήψη του ραντεβού, ώστε η εξέταση PET/CT να διενεργηθεί με τις καλύτερες για την περίπτωσή σας συνθήκες.

Το πρωί της ημέρας εξέτασης PET/CT, μην πάρετε το αντιδιαβητικό δισκίο σας πριν την εξέταση αλλά μετά.

Αν παίρνετε ινσουλίνη, ενημερώστε σχετικά τους ιατρούς του τμήματος PET/CT, ώστε να σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Όταν έλθετε για την εκτέλεση της εξέτασης PET/CT πρέπει να φέρετε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό σας, το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο και ενημερωτικό  σημείωμα από τον θεράποντα ιατρό σας, τις προηγούμενες ακτινολογικές εξετάσεις, σπινθηρογραφήματα, προηγούμενες εξετάσεις PET/CT, γενικές, βιοχημικές εξετάσεις αίματος και εξετάσεις καρκινικών δεικτών.

Οι ιατροί του τμήματος PET/CT θα πάρουν το ιστορικό σας, θα σας ενημερώσουν για τον σκοπό, την διαδικασία της εξέτασης και θα σας δώσουν οδηγίες ακτινοπροστασίας προφορικά και γραπτά.

Ακολούθως θα τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας και θα σας χορηγηθεί το ραδιοφάρμακο. Θα παραμείνετε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για μία ώρα και μετά θα περάσετε στο μηχάνημα για να ολοκληρωθεί η εξέταση σας. Η εξέταση PET/CT θα διαρκέσει περίπου 25-30 λεπτά. Αν έχετε πρόβλημα κλειστοφοβίας θα σας χορηγηθεί ήπια ηρεμιστική αγωγή.

Μετά την εξέταση PET/CT μπορείτε να φάτε κανονικά.

Πιείτε άφθονο νερό ώστε να βοηθήσετε στην ταχύτερη απέκκριση του ραδιοφαρμάκου και πάρτε τα φάρμακά σας.

Για 24 ώρες από την χορήγηση αποφύγετε να είστε κοντά σε έγκυες γυναίκες και παιδιά. 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - PET/PET - CT