LASER ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ LASER GREEN LIGHT XPS

LASER ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ LASER GREEN LIGHT XPS

Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στο ουρογεννητικό σύστημα του άνδρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, έχει σχήμα κάστανου και η λειτουργία του είναι η παραγωγή  υγρού που βοηθά στην κινητικότητα του σπέρματος κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Στους νέους άνδρες το βάρος του είναι 15 - 20 γρ. περίπου.

Η Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη είναι μία καλοήθης (μη-καρκινική) αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Πρόκειται για μία πολύ συχνή κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω (στην ηλικία των 80, το 80% των ανδρών έχουν υπερτροφία προστάτη). Η καλοήθης υπερτροφία μπορεί να  προκαλέσει έντονα δυσουρικά ενοχλήματα καθώς και συμπτώματα απόφραξης σε πολλούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει διότι η διόγκωση του αδένα πιέζει την ουρήθρα που διέρχεται από το εσωτερικό του, ελαττώνοντας τη διάμετρο του αυλού και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή των ούρων.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας με υπερτροφία προστάτη είναι:

-       Συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα (νυκτουρία)

-       Αδύναμη ροή των ούρων

-       Επείγουσα ανάγκη για ούρηση (επιτακτικότητα)

-       Δυσκολία  στην έναρξη της ούρησης και καθυστέρηση της ούρησης

-       Αδυναμία για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης

-       Πίεση ή προσπάθεια για ούρηση

-       Αίσθημα πόνου ή καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης

-       Ακράτεια ούρων ως αποτέλεσμα κατακράτησης (από υπερπλήρωση)

Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αρκεί να καταστείλει τα ανωτέρω συμπτώματα, τότε η λύση θα δοθεί  με μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, αυτή του green light laser.

Θεραπεία με το τελευταίας γενιάς Green light XPS laser

Η προστατεκτομή με το Green light laser έχει καθιερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα και Παγκοσμίως υπερβαίνοντας τους 500,000 ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Σε σχέση με άλλες τεχνικές συνδυάζει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες  παρενέργειες.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το νέο απόκτημα του Ιατρικού Κέντρου, το τελευταίας γενιάς XPS Green light laser αυξάνει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Τεχνική

Η μέθοδος διενεργείται μέσω  μίας μικρής οπτικής ίνας που εισάγεται στην ουρήθρα διαμέσω ενός κυστεοσκοπίου. Η ίνα μεταφέρει ενέργεια laser υψηλής ισχύος που θερμαίνει ταχύτατα τον προστατικό ιστό, προκαλώντας την εξάχνωσή του. Η φυσιολογική ροή των ούρων αποκαθίσταται άμεσα και οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται γρήγορα από τα ουρολογικά τους συμπτώματα.

Πλεονεκτήματα του νέου συστήματος

Το τελευταίας γενιάς σύστημα Green light XPS laser είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη laser προστατεκτομή. Η τεχνολογία του νέου συστήματος δημιουργεί άριστες συνθήκες για μια επιτυχημένη και ασφαλή προστατεκτομή με laser. Η κατά 50% αυξημένη ισχύς του (180Watt) και η χρήση μιας νέας «υδρόψυκτης» οπτικής ίνας υψηλής ανθεκτικότητας, δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ακόμη και πολύ μεγάλοι σε μέγεθος  προστάτες στο μικρότερο δυνατό εγχειρητικό χρόνο. Είναι σημαντικότατη εξέλιξη για ασθενείς για τους οποίους η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν η ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Επίσης η μείωση του χειρουργικού χρόνου ελαχιστοποιεί και την επιβάρυνση του ασθενή.

Επιπλέον το νέο σύστημα διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που βοηθούν στη διενέργεια μίας πρακτικά αναίμακτης επέμβασης, ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως στους ασθενείς υψηλού εγχειρητικού κινδύνου (πχ. υπό αντιπηκτική αγωγή, ασθενείς με βηματοδότη, καθώς και σε υπερήλικες με πολλαπλά προβλήματα υγείας).

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που απαιτούν καθετηριασμό και παραμονή στο Νοσοκομείο, ο ασθενής αποχωρεί την ίδια ημέρα ή την επομένη  χωρίς ουροκαθετήρα.

Συνοψίζοντας, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με το Green Light Laser XPS είναι:

  • Ημερήσια νοσηλεία
  • Ολιγόωρος ή καθόλου καθετηριασμός
  • Αναίμακτη και ασφαλής μέθοδος
  • Ανώδυνη μέθοδος
  • Δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία
  • Ταχεία αποκατάσταση της ούρησης (εντός 24 ωρών)
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Αποτελεσματική θεραπεία (μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα)

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα (εντός 24 ωρών) από τα συμπτώματα, ενώ δεν υφίσταται την ταλαιπωρία που υπάρχει σε άλλες τεχνικές (πολυήμερη παραμονή στον Νοσοκομείο με καθετήρα και συνεχείς πλύσεις κύστεως). Σε μόλις μερικές ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής παρατηρεί εμφανή βελτίωση της ροής των ούρων. Αναχωρεί από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή την επομένη χωρίς καθετήρα, και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός λίγων ημερών. Ήπια μετεγχειρητικά ενοχλήματα όπως ελαφριά αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα ή επιτακτικότητα στην ούρηση, αν υπάρχουν, συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες και υποχωρούν γρήγορα.

Συμπερασματικά, η προστατεκτομή με το τελευταίας γενιάς Laser XPS που διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι, είναι μία ενδεδειγμένη, αναίμακτη, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος σύγχρονης αντιμετώπισης της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη με άριστα αποτελέσματα για τους πάσχοντες ασθενείς.

Δρ. Νικόλαος Π. Παρδαλίδης, Χειρουργός Ουρολόγος - Ενδοουρολόγος,Ρομποτικός Χειρουργός Ιατρικό Kέντρο Αθηνών.