COMFORT FOOD ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΙΑΤΟ

COMFORT FOOD ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΙΑΤΟ

Το φαγητό είναι απόλαυση. Η διαπίστωση αυτή μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή, είτε σε στιγμές ευδιαθεσίας, είτε σε στιγμές περισυλλογής και προβληματισμού, είτε σε στιγμές ασθένειας. Πόσες φορές δεν έχουμε στραφεί σε ένα καλό γεύμα για να αλλάξουμε διάθεση. Επίσης, ισχύει η διαπίστωση, ότι το φαγητό καλύπτει τις βιολογικές μας ανάγκες. Όταν συνδυαστούν σωστά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις επιθυμητές αναλογίες μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια, τα απαραίτητα καύσιμα για να φέρουμε εις πέρας, μια συνεχώς και πιο απαιτητική καθημερινότητα. Τρίτη και τελευταία διαπίστωση, αλλά επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η προετοιμασία του φαγητού σε ένα ασφαλές περιβάλλον ως προς την υγιεινή, ώστε να διασφαλίσουμε ένα φαγητό χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας.

Όταν λοιπόν οι τρεις αυτές διαπιστώσεις συνδυαστούν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το φαγητό μπορεί να δράσει και ψυχοσωματικά. Να καλυτερέψει μια δύσκολη ημέρα, να αλλάξει τη διάθεση μας, να μας απαλύνει το πόνο.

Η σχέση του ανθρώπου με το φαγητό αρχίζει από πολύ νωρίς και είναι ισχυρά βιωματική. Το παιδί παρακολουθεί και μαθαίνει από το γονιό την ιεροτελεστία του φαγητού. Πόσες συνταγές, πόσα φαγητά, πόσες μυρωδιές θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία? Φαγητά τα οποία μαγείρεψε η μητέρα μας, η γιαγιά, η γειτόνισσα, αλλά ανταγωνίζονται επάξια τους καλύτερους σεφ. Το συναισθηματικό δέσιμο με τη τροφή, μας ακολουθεί ισόβια και εκτός από την επιβίωση, πολλές φορές τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό την οδηγεί η επιβράβευση, η παρηγοριά, η ασφάλεια, η οικειότητα. Το λεγόμενο comfort food, ή ελληνιστί το φαγητό της θαλπωρής ουσιαστικά μπορεί να γίνει οποιοδήποτε φαγητό μας ανοίγει τον κόσμο των αισθήσεων και μας επιβραβεύει χαρίζοντας μας «ζεστασιά». Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο το ότι μακροθρεπτικά συστατικά όπως ιδιαίτερα οι υδατάνθρακες αλλά και τα λιπαρά διεγείρουν σειρά ορμονών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η σεροτονίνη, η λεγόμενη ορμόνη της διάθεσης που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή η γλυκαγόνη ή η χολοκυστοκινίνη, η δράση των οποίων συνδέεται με το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι, η γκρελίνη ...

Από τον Θεόδωρο Κουτράκο, MmedSci, Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: