6 Ερωτήσεις στον Καρδιοχειρουργό σας αν πρόκειται να υποβληθείτε σε στεφανιαία παράκαμψη (Bypass)

6 Ερωτήσεις στον Καρδιοχειρουργό σας αν πρόκειται να υποβληθείτε σε στεφανιαία παράκαμψη (Bypass)

Γράφει ο Βασίλειος Ν. Κωτσής MD, Καρδιοχειρουργός,  Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Χρειάζεται να κάνετε bypass και είναι φυσικό να αισθάνεστε αγχωμένοι. Συζητώντας με τον καρδιοχειρουργό σας για το γιατί και πώς γίνεται η επέμβαση, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να το αντιμετωπίσετε με θάρρος και θετική σκέψη.

Το bypass θα σας βοηθήσει, πρώτα από όλα, να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που έχετε και τα οποία, συνήθως, είναι θωρακικός πόνος ή δύσπνοια. Επίσης, θα σας βοηθήσει να επανέλθετε στις καθημερινές σας συνήθειες, χωρίς το φόβο για ένα νέο καρδιακό επεισόδιο ή άλλα προβλήματα με την καρδιά σας.  

Ξέρετε ότι είναι αναγκαίο να γίνει, όμως, αισθάνεστε ότι είναι και μία σοβαρή επέμβαση.

Δείτε τις απαντήσεις στις 6 ερωτήσεις που, πιθανά, θα έχετε για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε με αυτοπεποίθηση.

  1. Είναι το χειρουργείο η καλύτερη επιλογή για το πρόβλημα της καρδιάς μου;

Τόσο η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, όσο και η αγγειοπλαστική με , μπορούν να βοηθήσουν στη στεφανιαία νόσο. Το , όμως, εξακολουθεί να είναι η θεραπεία εκλογής στη στεφανιαία νόσο και έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

  1. Είναι καλύτερο το bypass να γίνει με εξωσωματική κυκλοφορία ή με πάλλουσα καρδιά;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλο ρίσκο έχει ένα χειρουργείο , τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε εάν αυτό γίνει με πάλλουσα καρδιά. Στην κλασική καρδιοχειρουργική η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων υποκαθίσταται από την μηχανή της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Στο με πάλλουσα καρδιά χρησιμοποιούμε ειδικούς σταθεροποιητές που ακινητοποιούν τμήματα της καρδιάς και η επέμβαση προσομοιάζει σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση με την καρδιά σε λειτουργία. Υπερήλικες ασθενείς, ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ, αγγειοπαθείς, διαβητικοί και όσοι έχουν υψηλό ρίσκο εγκεφαλικού είναι οι ασθενείς που έχουν απόλυτη ένδειξη για με πάλλουσα καρδιά.

  1. Μπορούν όλα τα περιστατικά να γίνουν με πάλλουσα καρδιά;

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς που πραγματοποιεί όλα τα με τον τρόπο αυτό. Υπάρχει, ήδη, εικοσαετής εμπειρία. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, συσχετίζεται άμεσα με την εμπειρία του χειρουργού.

  1. Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση bypass;

Η μέση στερνοτομή είναι η λιγότερο επώδυνη τομή. Μετά την αποσωλήνωση στη ΜΕΘ και σε όλη την παραμονή στο νοσοκομείο, υπάρχει ένα ελαφρύ αίσθημα πίεσης στο στέρνο που αντιμετωπίζεται με απλά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, σαν την παρακεταμόλη.

  1. Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

H ανάρρωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερους την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Στα περιστατικά που γίνονται με πάλλουσα καρδιά η κινητοποίηση είναι άμεση από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Κινητοποιημένος, με πλήρη διατροφή  και με ελάχιστο πόνο, την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

  1. Τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω μετά το χειρουργείο;

Το σημαντικό είναι η κινητοποίηση εκτός κρεβατιού, όσο γρηγορότερα γίνεται, και η προφύλαξη της σταθερότητας του στέρνου. Αυτό πραγματοποιείται με αποφυγή ανύψωσης βάρους και με ελάχιστη ένταση στην κίνηση των χεριών. Με την επιστροφή στο σπίτι όλες οι δραστηριότητες είναι εφικτές, αλλά με μέτρο τις πρώτες 6 εβδομάδες. Στις 8 εβδομάδες το σώμα θα έχει αναρρώσει πλήρως. Στην εργασία η επιστροφή μπορεί να γίνει στις 3 με 4 εβδομάδες.  

pallousakardia.gr