12 ερωτήσεις/απαντήσεις για τη γρίπη

12 ερωτήσεις/απαντήσεις για τη γρίπη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 • Τι είναι γρίπη;

Είναι ιογενής νόσος που προκαλεί μικρότερες ή μεγαλύτερες επιδημίες κάθε χρόνο, κυρίως κατά την περίοδο Νοέμβριος-Μάρτιος. Αποδίδεται σε λοίμωξη από τους ομώνυμους ιούς των ομάδων Α και Β.

 • Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Κυρίως με τα σταγονίδια σάλιου που αποβάλει ο ασθενής κατά το βήχα, με τις ρινικές εκκρίσεις κατά το φτάρνισμα και, δευτερευόντως, με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο ασθενής.

 • Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους;

Η νόσος μεταδίδεται 2-3 ημέρες πριν από την πλήρη κλινική της έκφραση και σε όλη τη διάρκεια της συμπτωματολογίας της.

 • Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Κύρια συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η έντονη κεφαλαλγία και φαρυγγαλγία, οι διάχυτες μυαλγίες και αρθραλγίες. Συχνά, ιδιαίτερα στα παιδιά, υπάρχουν εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό (έμετοι, διάρροιες).

 • Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης;

Η διάρκεια μπορεί σε ένα βαθμό να ποικίλει. Η έντονη συμπτωματολογία διαρκεί γύρω στις 5 ημέρες, μέχρι, όμως, την αποδρομή, μεσολαβούν 7-10 ημέρες.

 • Τι πρέπει να κάνουμε εάν αρρωστήσει το παιδί;

Παραμένουμε στο σπίτι, σταματάμε όλες τις δραστηριότητες (άθληση, κολύμβηση, κλπ.), αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές και τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, κάνουμε λογική χρήση αντιπυρετικών, χορηγούμε πολλά υγρά σε οποιαδήποτε μορφή (νερό, γάλα, χυμούς, σούπες), ώστε να εξασφαλισθεί η ενυδάτωση του παιδιού.

 • Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Βασική αρχή σε κάθε περίπτωση είναι η επικοινωνία με τον γιατρό μας/παιδίατρό μας και η περιγραφή των συμπτωμάτων. Ο υψηλός πυρετός με ρίγος και, ιδιαίτερα, η επανεμφάνιση πυρετού μετά από περίοδο απυρεξίας, πρέπει να προβληματίσει. Το ίδιο σε περίπτωση δύσπνοιας, συμπτωμάτων από το νευρικό σύστημα και αδυναμίας βάδισης (μυοσίτιδα).

 • Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Η διάγνωση γίνεται κλινικά στηριζόμενοι στη συμπτωματολογία και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, με ανίχνευση αντιγόνων του ιού ή με μοριακές τεχνικές.

 • Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;

Επιπλοκές από τον ίδιο τον ιό, όπως η μυοσίτιδα, θρομβοπενία, περιφερική νευρίτιδα και επιπλοκές λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης (πνευμονία, ωτίτιδα).

 • Ποια παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Τα βρέφη και νήπια, παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα από το αναπνευστικό, το αίμα, τους νεφρούς, μεταβολικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες.

 

 • Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα είναι ήπια ιογενής νόσος που χαρακτηρίζεται από ρινική συμφόρηση και καταρροή, φταρνίσματα, δακρύρροια, ενώ απουσιάζουν τα σοβαρά συμπτώματα της γρίπης (πυρετός, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, μυαλγίες).

 • Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Η γρίπη, ως ιογενής νόσος, αυτοϊάται. Αντιμετωπίζουμε με αντιπυρετικά φάρμακα τον πυρετό και, υποβοηθητικά, μπορεί να χορηγηθεί το φάρμακο οσελταμιβίρη (εμπορικό όνομα Tamiflu). Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση.

Γράφει ο Καθηγητής Ανδρέας Φρετζάγιας, Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών