“Ζώνες” χωρίς κινητό

“Ζώνες” χωρίς κινητό

Με στόχο να αποτρέψουμε το παιδί μας από το να περνά πολλές ώρες στο διαδίκτυο ή βλέποντας τηλεόραση, διαπιστώσαμε ότι μία σύντομη συζήτηση σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα. Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας ψυχαγωγικά προγράμματα ή παίζοντας παιχνίδια στο κινητό ή το tablet και δεν τα αδικούμε σε αυτό, καθώς και με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού, σε κλάσματα του δευτερολέπτου ξετυλίγεται μπροστά τους ένα μαγικός κόσμος. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν, όπως όλες οι δραστηριότητες, έτσι και αυτή να γίνεται με μέτρο.

Θα μπορούσατε, λοιπόν, μία φορά την εβδομάδα να κάνετε μία συζήτηση με τα παιδιά σας, κάθε φορά με άλλη θεματολογία, που θα πραγματεύεται θέματα που τα απασχολούν και τα διασκεδάζουν ή θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, ώστε να κάνετε διασκεδαστική τη συζήτηση και να δεθείτε περισσότερο μαζί τους. Θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε “ζώνες” στις οποίες δε θα επιτρέπεται η χρήση του κινητού και το μόνο ψυχαγωγικό μέσο θα είναι ο διάλογος. Μία τέτοια ζώνη θα μπορούσε να είναι το αμάξι, ώστε κατά τη διάρκεια των μεταφορών μας, αντί να απομονωνόμαστε, να κάνουμε ευχάριστες συζητήσεις. 

Για αυτήν την εβδομάδα, θα μπορούσατε να συζητήσετε με τα παιδιά σας στη διαδρομή από και προς το σχολείο ή και σε κάποιες εκδρομές, που θα μπορούσατε πιθανόν να πραγματοποιήσετε με το αυτοκίνητο, να παίξετε κάποιο role play game ή να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ερωτήσεις, που θα μπορούσατε να κάνετε:  

  • Πώς μπορεί κάποιος να περάσει το χρόνο του στο αυτοκίνητο, εάν δε χρησιμοποιεί το κινητό ή το tablet ;
  • Πώς αισθάνεσαι που η χρήση του κινητού απαγορεύεται στο αυτοκίνητο και τα μόνα επιτρεπτά ψυχαγωγικά μέσα είναι το ραδιόφωνο και οι οδικοί χάρτες;
  • Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα ήθελες να κάνεις μέσα στο αυτοκίνητο;

Μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε «ζώνη χωρίς κινητό», γίνεται περισσότερο ασφαλές για τον οδηγό και μία υπέροχη ευκαιρία για την οικογένεια να έρθει πιο κοντά και να αποτελέσει πρότυπο για τους μελλοντικούς οδηγούς.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνεται η απόλυτη απαγόρευση κινητού ή tablet, μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου το Διαγόρα Ζαργάνη, Παιδίατρο, Διευθυντή Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών