Ώρα για μελέτη!

Ώρα για μελέτη!

Μετά από περίπου 8 ώρες στο σχολείο, το παιδί γυρνά στο σπίτι και αυτό που το περιμένει είναι πάλι… διάβασμα! Όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο, το μόνο που θέλουν είναι να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Το πιο λογικό, λοιπόν, είναι να προσπαθούν να αποφύγουν τη μελέτη.

Παρακάτω, αναφέρονται μερικοί τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε το παιδί σας αποτελεσματικά με το διάβασμά του:

Ποια είναι η ιδανική ώρα για μελέτη; 

Το καλύτερο είναι, μόλις το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, να ξεκουράζεται για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια να ξεκινά οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί σκέψη. 

Πού πρέπει να διαβάζει; 

Το πιο σημαντικό σε ό, τι αφορά το χώρο, στον οποίο μελετά το παιδί, είναι να έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το πρόγραμμά του, να είναι δηλαδή σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζει σε ένα δικό του χώρο που να έχει ησυχία. Ο χώρος του θα πρέπει να είναι άνετος  και πλήρως εξοπλισμένος.

Σωστή διατροφή και ύπνος για αποτελεσματικό διάβασμα

Η σωστή διατροφή είναι ένας παράγοντας, που βοηθά στην υγιή σκέψη. Προτιμήστε υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, κλπ. Ο βραδινός ύπνος είναι, επίσης, πολύ σημαντικός τόσο για το διάβασμα όσο και για την υγεία του παιδιού. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και του νου, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη.

Πρακτικές συμβουλές

  • Η τηλεόραση είναι μεγάλος αντίπαλος για το διάβασμα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το τι και πότε μπορεί να βλέπει το παιδί, και κυρίως μην το αφήνετε να δει τηλεόραση αμέσως πριν διαβάσει.
  • Εξηγήστε του ότι μελετάμε στο σπίτι, για να καταλάβει καλύτερα αυτά που έκανε στο σχολείο και για να μπορέσει να μάθει ακόμα περισσότερα την άλλη μέρα.
  • Όταν διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεται, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε.

Καλό διάβασμα!

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου την Αλίκη Φλώρου, Ψυχολόγο και Επιστημονικό Συνεργάτη στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών