Όζοι Πνεύμονος

Όζοι Πνεύμονος

Γράφει ο Λεωνίδας Παπασταύρου, Θωρακοχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Οι όζοι πνεύμονος (μονήρεις ή πολλαπλοί) εμφανίζονται όλο και συχνότερα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων, που υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία. Οι ενδείξεις για θωρακοχειρουργική παρέμβαση είναι απόλυτα συγκεκριμένες.

Τι είναι οι όζοι πνεύμονος;

Ο όζος πνεύμονος είναι μία μικρή, στρογγυλή ή ωοειδής διόγκωση του πνεύμονος,  μικρότερη των 3cm σε διάμετρο. Αν το μέγεθος του όζου είναι μεγαλύτερο από τα 3 cm, λέγεται πνευμονική μάζα και αποτελεί πιθανότερα κακοήθεια παρά όζο.

Τι προκαλεί πνευμονικούς όζους;

Υπάρχουν 2 τύποι πνευμονικών όζων, οι κακοήθεις και οι καλοήθεις. Πάνω από 90% των πνευμονικών όζων, που είναι μικρότεροι των 2cm σε διάμετρο, είναι καλοήθεις. Οι καλοήθεις όζοι προκαλούνται από διάφορα αίτια. Πολλά από αυτά είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας (λοίμωξης αναπνευστικού, πνευμονίας κ.λπ.). Άλλα αίτια αποτελούν σπανιότερες παθήσεις, όπως είναι η σαρκοείδωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και διάφορα άλλα σπάνια, αυτοάνοσα νοσήματα.

  • Καλοήθη νεοπλάσματα, όπως το ίνωμα, το αμάρτωμα, το νευροΐνωμα και το βλάστωμα, είναι επίσης σπάνια αίτια πνευμονικών όζων.
  • Κακοήθεις πνευμονικοί όζοι:
  1. Καρκίνος του πνεύμονα
  2. Λέμφωμα
  3. Καρκινοειδές
  4. Σάρκωμα
  5. Μεταστατικοί όζοι

Ποια είναι τα συμπτώματα των πνευμονικών όζων;

Συνήθως, δεν υπάρχουν συμπτώματα, που να συνδέονται με πνευμονικούς όζους.

Πόσο συχνοί είναι οι πνευμονικοί όζοι;

Οι πνευμονικοί όζοι ανευρίσκονται ως τυχαία ευρήματα, σε ποσοστό 0,2% όλων των ακτινογραφιών θώρακος, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% στις αξονικές θώρακος. Προδιαθεσικοί παράγοντες για κακοήθεις πνευμονικούς όζους είναι το κάπνισμα και η μεγάλη ηλικία.

Πώς διαγιγνώσκεται το αίτιο των πνευμονικών όζων;

Η διαδικασία αυτή, παρόλο ότι είναι καίρια, είναι και εξαιρετικά πολύπλοκη. Αν η ακτινογραφία θώρακος ή η αξονική θώρακος δείχνει έναν ή και περισσότερους πνευμονικούς όζους, θα σας ρωτήσουμε καταρχήν αναλυτικά το ιστορικό σας. Αν είστε καπνιστής/-στρια, αν έχετε εκτεθεί σε περιβαλλοντικά χημικά κ.λπ.

Εξαρτωμένου του μεγέθους του όζου, της θέσης του και του σχήματός του, μπορούμε αρχικά να έχουμε μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τα αίτια. Παλαιότερες ακτινογραφίες ή και αξονικές είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη διάγνωση. Η αξονική θώρακος υψηλής ανάλυσης είναι η προτιμότερη μέθοδος.

Αναλόγως λοιπόν με τον όζο, θα σας προτείνουμε, είτε επανάληψη της αξονικής μετά από λίγο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η σύγκριση, ή μπορεί να σας προτείνουμε μια άλλη εξέταση που λέγεται PET (Positron Emission Tomography).

Η βιοψία με λεπτή βελόνα στον αξονικό τομογράφο ή και η θωρακοσκοπική χειρουργική βιοψία είναι επίσης λύσεις, που μπορεί να σας προταθούν. Αναλόγως της θέσης του όζου, η βρογχοσκόπηση μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Η χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση πνευμονικών όζων, επί ενδείξεων κακοήθειας, γίνεται πλέον με Uniportal VATS, μέσω μίας μικρής τομής, ακόμη και με ελαφρά αναισθησία (μέθη).