Το Φθινόπωρο έφθασε … το Σχολείο αρχίζει!

Το Φθινόπωρο έφθασε … το Σχολείο αρχίζει!

Γράφει ο Θάνος Οικονόμου, Επιμελητής Παιδίατρος Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το φθινόπωρο έφθασε και όπως κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ξεκινάει το σχολείο.

Τα παιδάκια καλούνται να αφήσουν την όμορφη και ανέμελη περίοδο του καλοκαιριού με τα ατελείωτα παιχνίδια και το χαλαρό ωράριο και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάποια παιδάκια θα επιστρέψουν στο σχολείο τους, σε μεγαλύτερη τάξη και άλλα θα πάνε στο σχολείο για πρώτη φορά.

Η περίοδος κατά την οποία το παιδί θα βρεθεί στο σχολείο είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική στιγμή για τη ζωή του και μπορεί να γίνει εξίσου επιθυμητή από το παιδί, αρκεί εμείς οι γονείς να το προετοιμάσουμε κατάλληλα.

Σκοπός μας πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση του παιδιού στη νέα του καθημερινότητα και το σχολείο, και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από αυτή.

Για να τα καταφέρουμε σε αυτή τη προσπάθεια, υπάρχουν κάποιες πιθανόν χρήσιμες συμβουλές…

  1. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδάκι σας  ότι το καλοκαίρι δεν έφυγε για πάντα, αλλά θα ξαναέρθει και του χρόνου όπως και κάθε χρόνο, και ότι θα είναι καλύτερα αν έχει μια καλή σχολική χρονιά.
  2. Μιλήστε του για τη νέα σχολική  χρονιά και τις δυνατότητες που αυτή δίνει για νέες και ευχάριστες δραστηριότητες.
  3. Μιλήστε του για το σχολείο.
  4. Πηγαίνετε μαζί με το παιδάκι σας μία βόλτα από το σχολείο για να το γνωρίσει και να το συνηθίζει.
  5. Συστήστε του τη νέα του δασκάλα ή δάσκαλο και συμβουλέψτε το πώς να καταφέρνει να συνεργάζεται σωστά μαζί τους.
  6. Ενημερώστε το για την παρουσία και άλλων παιδιών στο σχολείο καθώς επίσης και για τον τρόπο που θα πρέπει να συναναστρέφεται μαζί τους.
  7. Ενημερώστε το για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που θα του δοθούν για παιχνίδι και φιλίες μέσα στο σχολείο.
  8. Πηγαίνετε μαζί με το παιδάκι σας για τις αγορές της νέας σχολικής χρονιάς.
  9. Εφαρμόστε σταδιακά ένα σταθερό πρόγραμμα.
  10. Μιλήστε του ειλικρινά για τη νέα σχολική χρονιά και για τις υποχρεώσεις που θα έχει, όπως ότι θα πρέπει να κοιμάται πλέον πιο νωρίς, να τρέφεται σωστά και να αφιερώνει χρόνο στη μελέτη.

Είναι αλήθεια ότι για να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση και σωστή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο θέλει αρκετή δουλειά και υπομονή από όλη την οικογένεια, που θα ανταμειφτεί όμως από την πρόοδο του παιδιού τους.