Τα 8 μυστικά πριν και μετά τον εμβολιασμό του μωρού σας

Τα 8 μυστικά πριν και μετά τον εμβολιασμό του μωρού σας

"Μία πρόληψη αξίζει όσο 1.000 θεραπείες", όπως σοφά αναφέρεται από τον λαό μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πρόληψη πολύ σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων που μάστιζαν τον παιδικό πληθυσμό και με υψηλή θνησιμότητα μάλιστα μέχρι και πριν από 50 χρόνια! Με την ανακάλυψη των εμβολίων, λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η ιλαρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και άλλα, που κυριολεκτικά έσπερναν τον θάνατο ή άφηναν σοβαρές αναπηρίες στα παιδιά, όχι μόνο εξαφανίσθηκαν, όπως  για παράδειγμα η ευλογιά, αλλά και έπαυσαν να υφίστανται στις ανεπτυγμένες χώρες. Ευτυχώς σήμερα με την ασπίδα των εμβολιασμών οι παιδίατροι σπάνια αντιμετωπίζουν τα μεταδοτικά αυτά νοσήματα. Μπορεί να μην βλέπει παρά σπάνια, τέτοια κρούσματα ο παιδίατρος, αλλά οι βλαπτικοί ιοί ή τα μικρόβια που προκαλούν τα νοσήματα αυτά υπάρχουν στο περιβάλλον μας και καραδοκούν να βλάψουν το ανεμβολίαστο παιδί. Η Παιδιατρική διαθέτει ένα σημαντικό όπλο κατά τόσων μεταδοτικών νοσημάτων: τα εμβόλια.

1. Διαβάστε

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές, αλλά κυρίως ενημερωθείτε από σχετικές πληροφορίες που μπορεί να σας παράσχει ο παιδίατρός σας. Μην ξεχνάτε ότι ο γιατρός πρέπει να σας ενημερώσει σχετικά, αλλά και να σας περιγράψει τις άμεσες ή απώτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μην ξεχνάτε: όσο πιο ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο ήρεμοι θα νιώθετε!  

2. Πάρτε μαζί σας τα αγαπημένα τους αντικείμενα

Είτε είναι ένα παιχνίδι, η κουβερτούλα τους ή το αγαπημένο τους βιβλίο, ένα αγαπημένο αντικείμενο είναι ικανό να αποσπάσει την προσοχή του μωρού σας από αυτό που συμβαίνει, επικεντρώνοντάς την σε κάτι ευχάριστο. Καλό θα ήταν να έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σχετικά με το ποια αντικείμενα επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στο χώρο.

3. Προσφέρετέ τους να πιουν κάτι γλυκό

Εφόσον το μωρό σας είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών, ένα γλυκό ρόφημα (πχ. ένας χυμός) θα το χαλαρώσει. Εάν το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο του θηλασμού, η όλη διαδικασία ενδέχεται να το βοηθήσει να είναι πολύ πιο ήρεμο.

4. Να είστε ειλικρινής

 

Όπως ξέρουμε όλοι, τα παιδιά είναι πανέξυπνα. Γι’ αυτό, εξηγήστε τους ότι μπορεί να νιώσουν ένα μικρό τσίμπημα, το οποίο όμως θα περάσει πολύ γρήγορα. Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν μπορεί να σας καταλάβει ακόμα, η ήρεμη και καθησυχαστική φωνή σας, θα το κάνει να νιώσει πιο άνετα. Προσοχή: μην τους λέτε τρομακτικές ιστορίες με ενέσεις ή να τις χρησιμοποιείτε ως απειλή τιμωρίας.  

 5. Να είστε χαρούμενοι και ψύχραιμοι

Τα παιδιά συχνά λαμβάνουν υπόψη τους τη διάθεση των γονιών τους, κυρίως στην αντίληψη του κόσμου γύρω τους. Μια αγκαλιά, λίγα χάδια, οι απαλοί ψίθυροι και μια ψύχραιμη συμπεριφορά, θα βοηθήσουν το μωρό σας να ανταπεξέλθει πιο εύκολα στον εμβολιασμό. Παραμείνετε ψύχραιμοι, χαλαροί και ευδιάθετοι πριν, κατά τη διάρκεια, και ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

6. Αποσπάστε του την προσοχή

Επιλέξτε προσεκτικά την κατάλληλη στιγμή ακριβώς πριν τον εμβολιασμό, είτε φωνάζοντας  το όνομα του μωρού σας, είτε τραγουδώντας του το αγαπημένο του τραγούδι, είτε απλά κάνοντας αγαπημένες «γκριμάτσες», ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή του από τον γιατρό. Συνεχίστε να του αποσπάτε την προσοχή και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Κάποιες φορές μάλιστα, βοηθά στην ηρεμία του βρέφους να του γίνεται το εμβόλιο εν όσω η μητέρα το κρατά στην αγκαλιά της"

7. Τα μεγάλα παιδιά χρειάζονται κι αυτά την υποστήριξη σας

Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, μπορείτε να πάρετε μαζί τις γνωστές «βαθιές ανάσες», έτσι ώστε να διώξουν τον πόνο. Κάντε τα να φανταστούν ότι με την εκπνοή, ουσιαστικά «φυσάνε» μακριά τον πόνο. Επίσης μπορείτε να τους αποσπάτε την προσοχή με ενδιαφέροντα πράγματα μέσα στο δωμάτιο, ενώ μπορείτε να τους διαβάζετε το αγαπημένο τους παραμύθι!

8. Η φροντίδα μετά τον εμβολιασμό

Μερικές φορές τα παιδιά παρουσιάζουν κάποια ελαφρά αντίδραση στα εμβόλια, όπως πόνος στην περιοχή του εμβολιασμού, ερεθισμό ή και πυρετό. Οι αντιδράσεις αυτές είναι συνηθισμένες και περνάνε συνήθως γρήγορα. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δροσερό βρεγμένο ύφασμα που θα ανακουφίσει τον ερεθισμό της περιοχής του εμβολίου. Πιθανός πυρετός μπορεί να υποχωρήσει με ένα δροσερό μπάνιο, ενώ εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός, μπορείτε να χορηγήσετε και παυσίπονα και αντιπυρετικά χωρίς ακετοσαλυκιλικό οξύ.

Για οτιδήποτε σας ανησυχεί, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας.

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Μπαρτσόκα, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σύμβουλο Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών για την επιστημονική επιμέλεια.