Σύνδρομο Νοσούντος Κτιρίου S.B.S

Σύνδρομο Νοσούντος Κτιρίου S.B.S

Γράφει ο Μιλτιάδης Σιντόρης, ΩΡΛ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής ΩΡΛ, Τμήματος Μελέτης & Θεραπείας, Διαταραχών Αναπνοής Παίδων - Ενηλίκων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο σύνδρομο αυτό δε νοσεί το κτίριο. ΝΟΣΟΥΝ όμως οι άνθρωποι, που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτό. Ορίζεται ως το σύνολο των συμπτωμάτων ασαφούς αιτιολογίας, που παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα οι ένοικοι ενός κτιρίου, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των νέων και ανακαινισμένων κτιρίων είναι «νοσούντα» κτίρια.

Κτίρια κατασκευασμένα  από μέταλλο, γυαλί και εσωτερικά επενδυμένο με μοκέτες. Βασικό αίτιο είναι ο ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑΣ, λόγω προβλημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και προβλήματα κλιματισμού.

Τα συμπτώματα είναι πολλά και αφορούν πολλά επιμέρους συστήματα του οργανισμού. Μπορεί να έχουμε κεφαλαλγίες ή νευραλγίες, αρθρίτιδες και το σύνδρομο Gosten (άλγος της κροταφογναθικής άρθρωσης). Λόγω ερεθισμού των ματιών (ξηροφθαλμίας) παρατηρούνται επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, δακρύροια, προβλήματα στη χρήση φακών επαφής. Λόγω της κακής ποιότητος αέρος ερεθίζονται η μύτη και ο φάρυγγας και το δέρμα γίνεται ξηρό. Μπορεί να επηρεαστούν η όσφρηση και η γεύση.

Επίσης παρατηρούνται φλεγμονές των παραρρινίων κοιλοτήτων, ιγμορίτιδες, ηθμοειδίτιδες με έντονη κεφαλαλγία, δύσοσμες ρινικές εκκρίσεις, μονίμως μπουκωμένη μύτη, διαταραχές όσφρησης, επίμονη φαρυγγίτιδα και πυρετός, συνήθως έως 380C. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί προσέρχονται απελπισμένοι, αφού έχουν κάνει υπερκατάχρηση αντιβιoτικών και διαφόρων αποσυμφορητικών μύτης, χωρίς να βελτιώνονται ή να βελτιώνονται πρόσκαιρα. Κάνουμε ενδοσκόπηση και διαπιστώνουμε την παρουσία πολυπόδων ή έντονο φλεγμονώδες οίδημα των πόρων. Η απεικονιστική (low dose CT σπλαχνικού κρανίου) δείχνει ΠΟΛΥΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ή ΠΑΝΚΟΛΠΙΤΙΔΑ. Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να λυθεί το πρόβλημα (βλέπε www.slc-method.gr) και κάποιοι από αυτούς ίσως και χειρουργείο (F.E.S.S). Από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα έχουμε αδιαθεσία, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και εκνευρισμό.

Η μετακίνηση από ζεστό σε κρύο και αντίστροφα οδηγεί σε stress τον οργανισμό. Όσο περισσότερο διαβιώνουμε σε συνθήκες κλιματισμού,  τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε σε προσβολή από γρίπη ή κρυολογήματα. Σε τέτοιες συνθήκες είναι μεγάλη η μετάδοση μολυσματικών νόσων, όπως της νόσου των λεγεωνάριων. Ευαίσθητες ομάδες είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες και τα ηλικιωμένα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Με την αποχώρηση από το «νοσούν» κτίριο, υποχωρούν και τα συμπτώματα. Βέβαια, από την έκλυση νευροτοξινών μπορεί να εμφανιστεί και παρατεταμένη νόσηση. Οφείλουμε να επιδιώξουμε «φυσικό αερισμό». Να καθαρίζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών (1φορά το μήνα τουλάχιστον). Η σωστή θερμοκρασία για τα κλιματιστικά είναι 250-270C και καλό είναι να γίνεται χρήση τις αναγκαίες ώρες της ημέρας. Οι ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου είναι μία καλή εναλλακτική, διότι καταναλώνουν λιγότερο και διώχνουν και τα κουνούπια.

Όταν είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε και να εργαζόμαστε σε τέτοιο περιβάλλον, καλό είναι να γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες, που τουλάχιστον θα βοηθήσουν και θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια φλεγμονή. Είναι καλό να καταναλώνουμε πολύ νερό και να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας. Ο τακτικός καθαρισμός της μύτης μας, κάνοντας πλύσεις με αραιωμένο αλατούχο διάλυμα, καθαρίζει τη μύτη από τις εκκρίσεις και ενυδατώνει το εσωτερικό της. Τρόποι παρασκευής αναγράφονται στο www.slc-method.gr.

Η χρήση υγραντήρα στο σπίτι χορηγεί υγρασία στο περιβάλλον και ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, πριν την κατάκλιση, είναι πολύ βοηθητικό. Το λάδι ευκαλύπτου έχει τοπική αντιϊκή δράση. Η κατανάλωση σκόρδου, τζίντζερ, πιπεριού βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, άτομα με ανοσολογικά προβλήματα και υπερήλικες οφείλουν, όταν εργάζονται σε τέτοιο περιβάλλον να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.