Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους ηλικίας ενός έως δώδεκα μηνών, που δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια, αλλά συμβαίνει ξαφνικά και αναίτια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε βρέφη ενός έως τεσσάρων μηνών, ενώ γενικότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων έχει παρατηρηθεί σε μωρά μικρότερα των έξι μηνών. Συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου, για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τον ύπνο. Ο κίνδυνος μπορεί να υφίσταται, αλλά είναι σπάνιος, καθώς στατιστικά συμβαίνει σε 1 στα 1000 βρέφη.

  • Κοιμηθείτε με το μωρό σας στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, έως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.
  •  Έχετε μόνιμα εγκατεστημένα/τοποθετημένα στο δωμάτιο που κοιμάστε ένα θερμόμετρο και ένα υγρόμετρο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 20-22◦C και η υγρασία μεταξύ 40-60%, ανεξαρτήτως εποχής.
  • Φροντίστε να μην υπερθερμαίνεται. Φορέστε του ένα ρούχο παραπάνω από αυτό που φοράτε εσείς για να νιώθει άνετα στη θερμοκρασία του δωματίου. Ο ιδρώτας και τα υγρά μαλλιά δείχνουν ότι έχει ζεσταθεί πολύ.
  • Επιλέξτε προσεκτικά το μέρος που θα κοιμηθεί. Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο, σκληρό στρώμα, χωρίς μαξιλάρι και χωρίς παιχνίδια. Επίσης, μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται για πολλή ώρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου, στο ρηλάξ ή στο καρότσι, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμονής, εάν το κεφαλάκι του γέρνει πολύ προς τα εμπρός.
  • Βασικός κανόνας είναι να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα. Όταν ένα μωρό κοιμάται μπρούμυτα, αυξάνονται οι πιθανότητες να ζεσταθεί πολύ, να έχει παύσεις στην αναπνοή του και να αναπνεύσει τον αέρα που μόλις εξέπνευσε, ο οποίος δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο. Αποφύγετε να βάζετε το μωρό στο πλάι, καθώς μπορεί εύκολα να γυρίσει μπρούμυτα.
  • Μην εκθέτετε το μωρό σας σε χώρους καπνιζόντων/καπνιστών. Απαγορεύστε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι!
  • Κάντε στο μωρό σας όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
  • Θηλάστε αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες, καθώς ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά πολύ το ρίσκο του αιφνίδιου θανάτου.
  • Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Μην εκθέτετε το μωρό στον καπνό του τσιγάρου και μην το αγκαλιάζετε, εάν φοράτε ρούχα, που έχουν εκτεθεί σε χώρο καπνιστών.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια άρθρου τη Γεωργία Νύκταρη, Παιδίατρο – Νεογνολόγο, Διευθύντρια ΜΕΝΝ, «ΓΑΙΑ» Μαιευτική – Γυναικολογική.