Πώς αντιμετωπίζεται η Στυτική Δυσλειτουργία;

Πώς αντιμετωπίζεται η Στυτική Δυσλειτουργία;

Γράφει ο Νικόλαος Κατσένης, Ουρολόγος, Υπεύθυνος του Ιατρείου Στυτικής Δυσλειτουργίας στο Ιατρικό Π. Φαλήρου

Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας. Παγκοσμίως, πάσχει το 50- 90% των ανδρών μετά τα 70 έτη, το 40% στις ηλικίες 60-69, το 30% στις ηλικίες 50-59, το 15% στις ηλικίες 40-49 και ως 10% στις ηλικίες κάτω των 40.

Υπολογίζεται ότι 500.000 άνδρες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ΣΔ, ένα πρόβλημα με μεγάλη επίπτωση στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία του άνδρα και με σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ζευγαριού. Κλασσικά, τα αίτια της ΣΔ χωρίζονται σε οργανικά και ψυχογενή, ενώ οι άνδρες άνω των 50 έχουν συνήθως οργανικό πρόβλημα. Σε ένα περίπου 70% των οργανικών αιτίων, έχουμε αυτό που ονομάζεται αγγειογενή ΣΔ, που οφείλεται, δηλαδή, σε βλάβη των αγγείων που «γεμίζουν» με αίμα το πέος, ώστε να επιτευχθεί μία ικανή στύση. Σε κάθε περίπτωση, ο Ουρολόγος είναι ο υπεύθυνος να διαγνώσει το αίτιο της ΣΔ, ενώ η διάγνωση της αγγειακής ΣΔ γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υπερηχογραφήματος που λέγεται «δυναμικό triplex αγγείων πέους».

Οι παράγοντες που προκαλούν βλάβη στα αγγεία του πέους είναι κοινοί με αυτούς που βλάπτουν τα αγγεία και σε οποιοδήποτε ζωτικό μας όργανο, όπως στην καρδιά, στα μάτια, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς. Τέτοιοι είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, η δυσλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή/παχυσαρκία και το χρόνιο στρες. Η εξάλειψη των παραπάνω βλαπτικών παραγόντων βοηθά στην πρόληψη αλλά και την αντιστροφή της αγγειογενούς ΣΔ, στρατηγική που αποτελεί και τη λεγόμενη συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε συνδυασμό με τη συντηρητική αντιμετώπιση, για τους ασθενείς με αγγειογενή ΣΔ, εδώ και περίπου 2 δεκαετίες, είναι διαθέσιμα τα χάπια τα οποία διαστέλλουν τα αγγεία του πέους, λύνοντας το πρόβλημα για εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως, μειώνοντας, παράλληλα, την ανάγκη χρήσης ενδοπεϊκών ενέσεων που δρούσαν με τον ίδιο μηχανισμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα με τη χρήση των χαπιών. Το κυριότερο είναι ότι δεν είναι δραστικά για το σύνολο των ασθενών, ενώ στους υπολοίπους στερούν τον αυθορμητισμό και την ετοιμότητα που απαιτείται πολλές φορές για μία σεξουαλική επαφή. Επίσης, δεν καταπολεμούν την αιτία του προβλήματος αλλά το σύμπτωμα, αφού δε δημιουργούνται νέα, υγιή αγγεία στο πέος. Παρότι γενικά είναι ασφαλή, υπάρχει ένα υποσύνολο ασθενών που δεν τα λαμβάνει λόγω παρενεργειών, ενώ σημαντικό είναι και το ζήτημα του κόστους, που παραμένει υψηλό. Ανάλογα μειονεκτήματα εμφανίζουν και οι ενδοπεϊκές ενέσεις, ενώ ένα χειρουργείο για ΣΔ δεν παύει να είναι μία επέμβαση με γενική αναισθησία, με τους κινδύνους που τη συνοδεύουν αλλά και με πιθανότητα μόλυνσης ή αντικατάστασης της πρόθεσης,

μετά από μερικά χρόνια. Απάντηση στους παραπάνω περιορισμούς και τα προβλήματα των ασθενών με αγγειογενή ΣΔ, ήρθε να δώσει μία επαναστατική ανώδυνη μέθοδος θεραπείας του αιτίου και όχι μόνο του συμπτώματος. H συσκευή Omnispec™ ED 1000, εφαρμόζοντας ενέργεια υπερήχων (κρουστικά) απευθείας στο πέος, προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων σε αυτό, αυξάνοντας την παροχή αίματος, την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος εφαρμόζεται ήδη από το 2010 σε χιλιάδες ασθενείς.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει:

  • Οι ασθενείς ξαναβρίσκουν την αυθόρμητη διέγερση και φυσική σεξουαλική ζωή τους.
  • Μειώνεται ή εξαλείφεται η ανάγκη προγραμματισμού για σεξ με τη λήψη χαπιών.
  • Δίνεται ελπίδα σε χρόνια πάσχοντες από ΣΔ, χωρίς την ανάγκη ενέσεων ή προθέσεων.
  • Είναι εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
  • Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.
  • Θεραπεύει το αίτιο και όχι τα συμπτώματα της ΣΔ.
  • Γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται αναισθησία.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε συνεδρίες στο ιατρείο, που η καθεμιά διαρκεί 20-30 λεπτά. Στους περισσότερους ασθενείς, απαιτούνται 12 συνεδρίες σε διάστημα 9 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δικαιολογούν απόλυτα τον ενθουσιασμό των ασθενών αλλά και των Ουρολόγων.

Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%, ενώ το 80% των ασθενών διέκοψαν τη λήψη φαρμάκων για τη στύση  μετά τη θεραπεία, αφού δεν τα χρειάζονται πια.

Για τους άνδρες που πριν τη θεραπεία δεν ανταποκρίνονταν στα χάπια, μετά από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα, το 70% θα ανταποκριθεί στα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα θεαματικά όσο και μόνιμα αυτά ποσοστά επιτυχίας από μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο, με ανύπαρκτες επιπλοκές και παρενέργειες, καθιστούν τη θεραπεία με κρουστικά κύματα στο πέος ως τη θεραπεία εκλογής των ασθενών με αγγειογενή ΣΔ.