Πότε ενηλικιώνεται σεξουαλικά ο έφηβος; Η επιστημονική άποψη του ουρολόγου

Πότε ενηλικιώνεται σεξουαλικά ο έφηβος; Η επιστημονική άποψη του ουρολόγου

Ένα σημαντικό και καίριο ερώτημα, το οποίο ταλανίζει τόσο τους ίδιους τους έφηβους όσο και τους γονείς τους. Για αυτόν το λόγο, αναζητήσαμε τη γνώμη του ουρολόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γεώργιος Ζουπάνος, Παιδοουρολόγος, Διευθυντής Χειρουργός -Παιδοουρολογικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, δηλώνει σχετικά: «Η ερώτηση είναι ιατρικής, αλλά συγχρόνως και φιλολογικής-φιλοσοφικής υφής. Η σεξουαλική ενηλικίωση δεν είναι σε συγκεκριμένη ηλικία, αλλά διαφέρει από έφηβο σε έφηβο. Επίσης πρέπει να χωριστεί σε σωματική και ψυχολογική ενηλικίωση. Συνήθως, προηγείται η σωματική ωρίμανση, η οποία ορίζεται, όταν έρχεται η πρώτη εκσπερμάτιση στο αγόρι ή ο πρώτος οργασμός στο κορίτσι, μέσω του αυνανισμού, ως επί το πλείστον.

Το ότι υπάρχει όμως εκσπερμάτιση ή οργασμός, αυτό δε σημαίνει ότι έχει επέλθει και σεξουαλική ενηλικίωση. Πολλές φορές, όμως, μετά από αυτήν την πρώτη φορά, ο έφηβος δεν είναι έτοιμος ψυχολογικά να συνευρεθεί ολοκληρωτικά με το άλλο φύλο και συχνά «προστατεύεται» μέσα στη μοναχική ικανοποίηση, απολαμβάνοντάς την. Η σεξουαλική ενηλικίωση έρχεται, κατόπιν μίας επιτυχημένης και ολοκληρωμένης σεξουαλικής συνεύρεσης με άτομο του άλλου φύλου.  Το πότε θα έλθει αυτή η στιγμή εξαρτάται  καταρχάς από τη βιολογική ωρίμανση του κάθε ατόμου. Τα κορίτσια μπορεί να μπουν στην ήβη (προθάλαμος της εφηβείας), από τα 8 ως τα 12 και τα αγόρια από 9 ως 14 ετών. Όταν επέλθει η βιολογική ωρίμανση (συνήθως 1 χρόνο μετά την πρώτη τριχοφυΐα των γεννητικών οργάνων), μετά η ενηλικίωση εξαρτάται και από τις κοινωνικές ευκαιρίες, που θα έχει το κάθε άτομο να ολοκληρώσει μία σεξουαλική επαφή».