Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τους φακούς επαφής;

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τους φακούς επαφής;

Γράφει ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Οι φακοί επαφής αποτελούν πολύ λεπτούς συνθετικούς φακούς, οι οποίοι τοποθετούνται στο πρόσθιο τμήμα του ματιού που ονομάζεται κερατοειδής και χρησιμεύουν για τη διόρθωση διαθαστικών ανωμαλιών (μυωπία, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), για αισθητικούς λόγους (έγχρωμοι φακοί επαφής) και για θεραπευτικούς λόγους (θεραπευτικοί φακοί επαφής).

Η χρήση τους είναι ευρεία, αφού υπολογίζεται ότι άνω των 125 εκ. ανθρώπων, παγκοσμίως, χρησιμοποιούν φακούς επαφής, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό των χρηστών εκτιμάται στο 1,5% του πληθυσμού.

Οι φακοί επαφής θεωρούνται ασφαλείς ως προς την καθημερινή τους χρήση. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι πλέον αδρανή και καλά ανεκτά από τα μάτια. Όμως, δεν παύουν να αποτελούν ξένα σώματα που έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μας. Επομένως, η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες ενέργειες, έστω και σε ποσοστό κάτω του 5%.

Οι κυριότερες παρενέργεις που οφείλονται στους φακούς επαφής είναι:

  • Ξηροφθαλμία
  • Δυσανεξία στους φακούς επαφής
  • Επιπεφυκίτιδες
  • Νεοαγγείωση κερατοειδούς
  • Κερατίτιδες και έλκη κερατοειδούς λόγω λοιμώξεων από μικροοργανισμούς

Η συντριπτική πλειψηφία των επιπλοκών οφείλεται σε κατάχρηση των φακών επαφής και σε πλημμελή υγιεινή κατά τη φύλαξη και την τοποθέτησή τους στα μάτια.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ιδιαιτέρως σημαντική η λελογισμένη χρήση τους και η περιοδική αλλαγή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών τους.

  • Οι μηνιαίοι φακοί επαφής: Ανά 30 ημέρες, αυστηρά, πρέπει να αντικαθίστανται. Απαιτείται η φύλαξή τους στις θήκες τους με διάλυμα φακών επαφής, όταν δε χρησιμοποιούνται.
  • Οι δεκαπενθήμεροι φακοί επαφής: Ανά 15 ημέρες αντικαθίστανται, ενώ, απαιτείται και η φύλαξή τους στις θήκες τους με διάλυμα φακών επαφής όταν δε χρησιμοποιούνται.
  • Οι ημερήσιοι φακοί επαφής: Η διάρκεια αντοχής τους δε ξεπερνά τις 24 ώρες, οπότε απαιτείται η αντικατάστασή τους κάθε ημέρα με καινούριους. Δε φυλάσσονται σε θήκες με διάλυμα φακών επαφής. Υπολογίζεται ότι το 40% των χρηστών φακών επαφής προτιμούν το συγκεκριμένο τύπο φακών επαφής, ενώ το ποσοστό αυξάνεται λόγω της ασφάλειας και της καλύτερης ανεκτικότητας που προσφέρουν.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους κατά τον ύπνο, και η επαφή τους με νερό (μπάνιο, κολύμβηση) για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η ανά έτος οφθαλμολογική εξέταση των χρηστών φακών επαφής, προκειμένου να διαπιστώσει ο οφθαλμίατρος την κατάσταση των ματιών από τη συχνή χρήση τους.