Προληπτικό πρόγραμμα ελέγχου ακοής νεογέννητων: Όσα θέλουν να γνωρίζουν οι νέοι γονείς

Προληπτικό πρόγραμμα ελέγχου ακοής νεογέννητων: Όσα θέλουν να γνωρίζουν οι νέοι γονείς

Γράφει ο Ευθύμιος Κάλτσος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α ΩΡΛ Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Συνεργάτης ΓΑΙΑ

Στη ΓΑΙΑ, προσφέρουμε στο μωρό σας προληπτικό έλεγχο ακοής νεογνών πριν βγείτε από το Μαιευτήριο. Η εξέταση ακοής νεογνών είναι γρήγορη και απλή και πραγματοποιείται σε όλα τα νεογέννητα κατόπιν ενημέρωσης των γονέων.

Γιατί να εξετάσω την ακοή του μωρού μου;

1-2 μωρά ανά 1000 γεννιούνται με βαρηκοΐα. Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει κάποιου βαθμού απώλεια ακοής τους πρώτους μήνες ζωής του. Το τεστ ακοής μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα μωρά με απώλεια ακοής. Η πρώιμη ανίχνευση της βαρηκοΐας μέσω του ακοολογικού ελέγχου και η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Κανένας στην οικογένεια μου δεν έχει βαρηκοΐα. Πρέπει να ελεγχθεί για την ακοή του το μωρό μου;

Ναι. Είναι σημαντικό να γίνεται ακοολογικός έλεγχος για όλα τα μωρά. Τα περισσότερα μωρά με βαρηκοΐα γεννιούνται σε οικογένειες χωρίς ιστορικό βαρηκοΐας.

Είναι το τεστ ακοής επώδυνο για το μωρό μου;

Όχι. Το τεστ ελέγχου ακοής νεογνών δεν πονάει καθόλου και είναι πολύ καλά ανεκτό από το μωρό. Δεν υπάρχει κάποιου είδους ακτινοβολία και η εξέταση γίνεται συνήθως ενώ το μωρό σας κοιμάται. Ο ειδικός παιδοωτορινολαρυγγολόγος τοποθετεί ένα μαλακό ακουστικό στο αυτάκι του μωρού (όπως το hands free του τηλεφώνου σας) μέσω του οποίου στέλνονται ειδικά σήματα. Όταν το φυσιολογικό αυτί λαμβάνει αυτούς τους ήχους το έσω αυτί (κοχλίας) συνήθως παράγει μια ηχώ, η οποία καταγράφεται και αναλύεται.

Πότε θα παραλάβω το αποτέλεσμα του τεστ ακοής;

Ο ειδικός γιατρός σας ενημερώνει για τα αποτελέσματα του τεστ ακοής του νεογνού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση. Μερικά μωρά χρειάζονται και ένα δεύτερο τεστ ελέγχου ακοής  και κάποια από αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για την ακοή, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγου που είναι από την αρχή δίπλα σας σε κάθε ανησυχία και απορία.