Πλένεται η μύτη;

Πλένεται η μύτη;

Γράφει ο Ιωάννης Χριστόπουλος, Παιδο- ΩΡΛ, Διευθυντής Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η μύτη μας είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος ιδίως για τα νεογνά που δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Κατά επέκταση χρειάζεται φροντίδα και σωστή περιποίηση ανεξαρτήτως ηλικίας του ανθρώπου.

Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό τρόπο πλύσεων της μύτης (οι λεγόμενες ρινοπλύσεις), το οποίο δεν αποτελεί κάποια θεραπευτική παρέμβαση αλλά είναι η υγιεινή της ίδιας της ρινός. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθούμε και με το πλύσιμο των δοντιών. Δεν πλένουμε τα δόντια μας, όταν αυτά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (π.χ. τερηδόνα).  Αντιθέτως ο σχολαστικός και ο καθημερινός  καθαρισμός αποτρέπει και συμβάλλει στη μείωση των οδοντικών παθήσεων.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στην αγορά με τα οποία μπορεί να γίνουν οι ρινοπλύσεις:

  • Σύριγγα (των 5, 10 και 20ml), την οποία τη γεμίζουμε εμείς με φυσιολογικό ορό (συσκευασίες των 250, 500 και 1000ml),
  • Αμπούλες έτοιμες προς χρήση με άλλοτε άλλη ποσότητα φυσιολογικού ορού (των 5 και 10 ml)
  • Διάφορα σπρέι, τα οποία εφαρμόζονται στην ρινική κοιλότητα (με φυσιολογικό ορό, θαλασσινό νερό κ.λ.π.)
  • Διάφορες συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν ειδικά φακελάκια για την παρασκευή ισότονου υγρού.

Βεβαίως, οι ρινοπλύσεις θα πρέπει να γίνονται και με το σωστό τρόπο. Η μέθοδος επιλογής των ρινοπλύσεων εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Έτσι μέχρι την ηλικία των 6 μηνών το μωρό τοποθετείται αρχικά στο ένα πλάι και βάζουμε το φυσιολογικό ορό (5 έως 10 ml τη φορά) από το άνωθεν ρουθούνι και μετά αντιστρέφουμε τη διαδικασία. Σκοπός πάντα είναι να μπαίνει από το ένα ρουθούνι και να βγαίνει από το άλλο. Αυτό αποτρέπει την κατάποση του ορού, η οποία μερικές φορές είναι ενοχλητική για τα παιδιά με αποτέλεσμα την κακή μελλοντική συνεργασία. Μετά την ηλικία αυτή μπορούμε να καθίσουμε το παιδί με όρθιο το κεφαλάκι του και να εφαρμόσουμε τον ορό (10 έως 20ml). Πάλι σκοπός είναι να μπαίνει από το ένα ρουθούνι και να βγαίνει από το άλλο. Στην περίπτωση αυτή δε χρειάζεται να καθαρίζουμε και τα δυο ρουθούνια δεδομένου ότι η μύτη μας στο βάθος ενώνεται με αποτέλεσμα να καθαρίζεται όλη η ρινική κοιλότητα. Σε μεγαλύτερα παιδιά η διαδικασία γίνεται μπροστά στο νιπτήρα με όρθιο το κεφάλι και με μικρή κάμψη προς τα εμπρός. Η ποσότητα του ορού είναι μέχρι την ηλικία των 4 ετών 20ml τη φορά, μετά από τα τέσσερα 40ml και πάνω από τα οκτώ χρόνια 60 έως 80 ml. Αυτό γίνεται συστηματικά πρωί βράδυ και σε περιπτώσεις που το παιδί έχει πολλές μύξες (λόγω μίας απλής λοίμωξης) μπορούμε να το επαναλάβουμε αρκετές φορές την ημέρα.

Οι ρινοπλύσεις εξασφαλίζουν καλή ρινική αναπνοή δεδομένου ότι η μύτη μας καθαρίζεται από εκκρίσεις. Παρέχει στη μύτη την απαραίτητη υγρασία, βοηθάει στην ρευστοποίηση της βλέννης όπως επίσης και στην απορρόφηση τοπικών φαρμάκων.