Παγοθεραπεία - Αποθεραπεία

Παγοθεραπεία - Αποθεραπεία

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Πανταζής, Φυσικοθεραπευτής, Υποδιευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η παγοθεραπεία είναι μία από τις πιο απλές, φθηνές, ασφαλείς και αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των περισσότερων τραυματισμών, του πόνου και των κακώσεων στους μυς και τις αρθρώσεις.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι ιδιότητες του πάγου κατά την εφαρμογή του στο ανθρώπινο σώμα;

Ο πάγος προκαλεί αγγειοσύσπαση και βοηθά να:

  • περιοριστεί η αιμορραγία στους ιστούς,
  • να προληφθεί ή να μειωθεί  άμεσα το οίδημα και η φλεγμονή, (δε θεραπεύει, αλλά περιορίζει την έκταση ή την επέκτασή τους).

Επίσης, "μουδιάζει" τα τοπικά νεύρα, προκαλώντας:

  • μείωση του πόνου στη περιοχή.

Η χρήση του πάγου σε μία κάκωση είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, το φύλο ή το μέγεθος της κάκωσης.

Εκτός από τεχνική αντιμετώπισης  των τραυματισμών και του  πόνου, μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος επίσπευσης της διαδικασίας αποκατάστασης,  μετά από επίπονη για το σώμα αθλητική δραστηριότητα,  προπόνηση ή αγώνα καθώς και να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη τραυματισμών.

Τρόποι Εφαρμογής

1) Η τραυματισμένη περιοχή πρέπει να εκτίθεται στον πάγο για 10 με 15 λεπτά, κάθε 2 με 4 ώρες. Αυτό επιτυγχάνεται με το να χρησιμοποιηθεί ένα κρύο επίθεμα ή μία σακούλα, η οποία περιέχει νερό και παγάκια. Την περιοχή προστατεύουμε με μία πετσέτα για την αποφυγή κρυοπαγήματος.

2) Ένας άλλος τρόπος είναι η παγομάλαξη, κατά την οποία χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό ποτηράκι με πάγο στην περιοχή του τραυματισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μαλάξεις πρέπει να γίνονται περιστροφικά από την περιφέρεια προς το κέντρο και αντίθετα.

3) Ενας τρίτος τρόπος είναι ο κρυοεπίδεσμος,  που είναι ο συνδυασμός κρυοθεραπείας και περίδεσης και αποτρέπει παθοφυσιολογικά και μηχανικά από την επέκταση του οιδήματος και της επιδείνωσης της φλεγμονής.

4) Χρήση λεκάνης, μέσα στην οποία βάζουμε νερό και πάγο. Κατόπιν τοποθετούμε το πάσχον μέλος μέσα στη λεκάνη για λίγα λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρατεταμένη χρήση πάγου μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, αύξηση του οιδήματος, πόνο και καταστροφή του ιστού.