ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Πολλά έχουν ακουστεί για τα βλαστοκύτταρα τα τελευταία χρόνια, ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν τι αφορούν και ποιες είναι τελικά οι δυνατότητες χρήσης τους. Η υπεύθυνη της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κα Κατερίνα Σταυροπούλου – Γκιόκα, εξηγεί την προέλευσή τους, τα επιτεύγματα των ερευνητών σε ότι αφορά τη χρήση των βλαστοκυττάρων και μας περιγράφει τις σχετικές ελληνικές πρωτοβουλίες.

Ι.Κ.: Τα τελευταία χρόνια ο όρος βλαστοκύτταρα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τι αφορούν, τελικά, τα βλαστοκύτταρα, από πού προκύπτουν και πώς αξιοποιούνται;

Κ.Σ.: Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι ο κόσμος έχει μπερδέψει την έννοια των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα που έχουν το χαρακτήρα εμβρυονικών κυττάρων, έχουν συνδεθεί με τα κύτταρα της αιμοποιητικής σειράς, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούμε από τον πλακούντα και το ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Οι επιστήμονες, όμως, όταν μιλάνε για βλαστοκύτταρα δεν αναφέρονται μόνο σε αυτή την κατηγορία κυττάρων. Αναφέρονται και στα αρχέγονα εμβρυονικά κύτταρα, τα οποία, λόγω της μεγάλης τους πλαστικότητας, δίδουν, σε κάποιες περιπτώσεις, λύση σε σοβαρά προβλήματα και συχνά χρησιμοποιούνται για την αναγέννηση των ιστών.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ), να διευκρινίσουμε, είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Όπως και ο μυελός των οστών, το αίμα αυτό είναι πλούσιο σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και σε μικρότερο βαθμό σε μεσεγχυματικά κύτταρα.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα αξιοποιούνται ως εναλλακτική πηγή μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια εναλλακτική πηγή για μεταμοσχεύσεις, είναι ότι πλεονεκτεί, σε σχέση με τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών, στα εξής: Η συμβατότητα δότη - λήπτη σε μεταμοσχεύσεις ...

Κατερίνα Σταυροπούλου – Γκιόκα, Υπεύθυνη της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: