ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η καλή συνολική υγεία του οργανισμού μιας εγκύου, εξασφαλίζει όπως είναι φυσικό την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης, και ελαττώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων συμβαμάτων, που ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο τόσο την μέλλουσα μητέρα, όσο και το έμβρυο. Έτσι, και η φροντίδα του στόματος και των δοντιών, θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι συμβάλλει στη συνολική υγεία.

Η έγκυος γυναίκα είναι μια «ιδιαίτερη» ασθενής. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός πηγάζει από το γεγονός ότι ο οργανισμός της υφίσταται μια σειρά φυσιολογικών μεταβολών σε όλα τα συστήματα, που οφείλονται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Οι μεταβολές αυτές δημιουργούν στην έγκυο πρωτόγνωρα, μερικές φορές ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία είναι το τίμημα για μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Ο δεύτερος λόγος είναι η παρουσία του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Η παρουσία των ορμονών που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, μπορεί να επιδεινώσει τυχόν προϋπάρχοντα στοματικά και οδοντικά προβλήματα. Έτσι, η ολοκληρωμένη προγεννητική φροντίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση της στοματικής υγείας, αλλά αυτό συχνά παραβλέπεται.

Από αμερικανικές στατιστικές φαίνεται ότι, μόνο το 22 – 35% των εγκύων στις ΗΠΑ επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο και μόνο οι μισές από αυτές, που έχουν οδοντοστοματικά προβλήματα, αναζητούν λύση. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι συντηρούνται ...

Από τoν Δρ. Ηλία Ι. Χιντιπά, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτη ΓΑΙΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: