Οδηγίες για σωστό θηλασμό

Οδηγίες για σωστό θηλασμό

 

 • Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.
 • Κάθε πρωί, κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής, με αποτέλεσμα τους πιο εύκολους τραυματισμούς της. Σαπουνίζετε τα χέρια σας, πριν από κάθε θηλασμό, διότι, έτσι, προφυλάσσετε το μωρό σας από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες.
 • Όταν δε θηλάζετε, φοράτε πάντοτε ένα καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι πάντοτε καθαρές και στεγνές.
 • Την ώρα του θηλασμού, η θέση σας πρέπει να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι στα γόνατα θα σας βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτόν, το μωρό έρχεται κοντά σας για να θηλάσει. Κρατάτε με το ένα χέρι το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Περιμένετε με υπομονή και επιμονή, και όταν η θηλή και το ανοικτό στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να αρπάξει τη θηλαία άλω, όχι τη θηλή σας.
 • Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή, τη σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να την πιέζετε ελαφρά, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, και να μην κλείνετε τη μυτούλα του μωρού. Αν δεν επιτύχετε τη σωστή θέση θηλασμού και τραυματισθούν οι θηλές σας, μην απελπίζεστε, ζητήστε από τα αρμόδια άτομα να σας βοηθήσουν. Μη διακόπτετε το θηλασμό. Μη βάζετε αλοιφές στη θηλή. Όσες αλοιφές και αν βάλετε, αν δε θηλάζετε σωστά, οι θηλές σας θα τραυματιστούν. Αν δε γίνει καινούριο τραύμα, το παλαιό θα επουλωθεί μόνο του. Αν θηλάζετε σωστά, δεν πονάτε και αυτό σημαίνει πως έχετε τη σωστή θέση θηλασμού.
 • Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες μέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως, δεν μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα παιδιά.
 • Είναι πιο σωστό, σε κάθε θηλασμό, το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλο. Αν διακόψετε το θηλασμό από τον έναν μαστό και ξαναρχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει, μόνο, το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα, διότι η ποιότητα του γάλακτός σας είναι διαφορετική, κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή του θηλασμού, το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρρευστο, καθώς περιέχει λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού. Σε μερικές μητέρες, το γάλα έρχεται απότομα, κάτι που συμβαίνει στο 3ο και 4ο εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση, και για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού, θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα.
 • Αν έχετε δίδυμα, μην ανησυχείτε. Το γάλα σας φτάνει και για τα δύο παιδιά. Μπορείτε, μάλιστα, αν σας βολεύει, να τα θηλάζετε συγχρόνως. Τα κρατάτε πάνω σε δύο μαξιλάρια με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας στηρίζετε τα κεφάλια τους. Αν δεν τα καταφέρετε, θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το καθένα.
 • Αν διψάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πίνετε όσα υγρά θέλετε. Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του, για να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του γυρισμένο στο πλάι.
 • Μην ξυπνάτε το μωρό σας για να το θηλάσετε, εκτός αν περάσουν πολλές ώρες (πάνω από τέσσερις) ή αν αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο, για να προλάβετε το σπάργωμα. Θα το βάλετε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, όσο θέλει.
 • Μην του δίνετε υγρά στα ενδιάμεσα των γευμάτων του. Το γάλα σας περιέχει πολύ νερό, για να ξεδιψάσει το μωρό σας. Επίσης, θηλάζει με διαφορετικό τρόπο από το μπουκάλι και έτσι μπερδεύεται και αργεί να μάθει να θηλάζει σωστά το μαστό.
 • Αν το μωρό σας κλαίει, έστω αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, ξαναθηλάστε το. Μην τρομοκρατηθείτε και μη νομίζετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Μην παραδοθείτε χωρίς αγώνα. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματα του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσια του και εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.
 • Το ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από την ανάπτυξη και τη ζωηράδα του μωρού σας. Ελέγχετε το βάρος του κάθε 10 ημέρες, τον πρώτο καιρό, και έπειτα κάθε μήνα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με το θηλασμό δεν έχουμε παχύσαρκα παιδιά..... έχουμε γερά παιδιά.
 • Δε χρειάζεται να κάνετε υπερτροφία για να έχετε γάλα. Τρώτε σωστά, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δύο ποτήρια γάλα και ένα πορτοκάλι καλύπτουν τις επιπλέον θερμιδικές ανάγκες σας.
 • Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οινοπνευματώδη, τα πολλά γλυκά, τους καφέδες και γενικά τροφές, που εσείς η ίδια δεν ανέχεστε. Τρώτε λάδι και όχι λίπη. Μην τρώτε κουκιά ή φάβα όσο θηλάζετε. Με το θηλασμό θα χάσετε εύκολα το βάρος, που πήρατε στην εγκυμοσύνη, γιατί το λίπος, που αποθηκεύσατε, καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος. Μην καπνίζετε, γιατί, έτσι, καπνίζει και το μωρό σας. Είναι από τις πιο μικρές θυσίες που κάνετε για το νεογέννητο μωρό σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Μητρικός Θηλασμός, Νεογνολογία, Θ.Ζάχου, Χ.Κώσταλος, Τόμος Α΄, 1996
 2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Unicef, Προστασία, Προώθηση και Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ο ειδικός ρόλος των υπηρεσιών της μητρότητας, 1989
 3. Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, Η φροντίδα του μωρού και του μικρού παιδιού, Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου την Επιστ. Διεύθυνση της ΓΑΙΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής