Νευροπλαστική (επισκληρίδιος ενδοσκόπηση): Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της χρόνιας οσφυαλγίας

Νευροπλαστική (επισκληρίδιος ενδοσκόπηση): Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της χρόνιας οσφυαλγίας

Γράφουν ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος MD, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου και ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος MD, Ορθοπεδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Περιστερίου.

ΓΕΝΙΚΑ

Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης έχουν γίνει μία από τις πιο συχνές παθήσεις. Περίπου το 80% των ενηλίκων θα βιώσουν πόνο στη μέση, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συχνά ο πόνος στην μέση μπορεί να προκαλέσει απώλεια ή χαμηλής παραγωγικότητας εργασία, απώλεια ενός δραστήριου τρόπου ζωής  και, τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και αναπηρία. Η συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, βελονισμός και εγχύσεις στην σπονδυλική στήλη) μπορεί να βοηθήσει και  να ανακουφίσει τον πόνο, αλλά, μερικοί ασθενείς, συνεχίζουν να πονούν έντονα.

Η επισκληρίδιος ενδοσκοπική νευροπλαστκή είναι αποτελεσματική, επειδή ο επισκληρίδιος χώρος είναι μια περιοχή της σπονδυλικής στήλης, όπου τα νεύρα, ορμώμενα από τον νωτιαίο μυελό, περνούν μέσα από αυτόν στο δρόμο τους για τη θέση τους στο σώμα (πχ. μηρό, κνήμη, δάκτυλα κλπ)

Η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση, είναι γνωστή, επίσης, ως ενδοσκόπηση σπονδυλικής στήλης, με την  οποία είναι άμεσα ορατός ο επισκληρίδιος χώρος, διαδερμικά, ελάχιστα επεμβατικά, μέσω εισαχθείσας οπτικής ίνας.

Η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση είναι μια νέα, πρωτοποριακή θεραπευτική τεχνική που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της χαμηλής οσφυαλγίας, ειδικότερα τον  πόνο που προκαλείται, είτε λόγω ριζίτιδας, είτε λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπάθεια) κατά την οποία ο επισκληρίδιος χώρος είναι άμεσα ορατός, σε μία οθόνη- μόνιτορ.

Η ανάπτυξη της επισκληρίδιου ενδοσκόπησης είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της τεχνολογίας οπτικών ινών, μαζί με τη χρήση απεικόνισης, μέσω υπολογιστή,  για την προβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, που είναι, σε πάχος, αρκετά μικρή για να εισάγεται εντός του επισκληρίδιου χώρου.

Η απεικόνιση, μέσω οπτικών ινών, είναι εύκολη και ασφαλής και εφαρμόζεται στην ιατρική πρακτική. Έχει, δε, σημαντική συμβολή στην πρόοδο αντιμετώπισης του πόνου.

Με τον τρόπο αυτό, στον επισκληρίδιο χώρο, μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία του πόνου και άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων, διακρίνοντας τις ανατομικές και παθολογικές δομές.

Η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση επιτρέπει το να  κοιτάξουμε μέσα στον επισκληρίδιο χώρο όπου περιέχονται νεύρα, που δημιουργούν πόνους στη σπονδυλική στήλη, και ξεκινούν από το νωτιαίο μυελό προς το υπόλοιπο σώμα.

Η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή μίας μικρής κάμερας οπτικών ινών, που συνδέεται με έναν καθετήρα στον επισκληρίδιο χώρο, χωρίς τομή, στο ιερό οστό, διαδερμικά, κοντά στον κόκκυγα. Οι περιοχές ενδιαφέροντος μπορεί έτσι να απεικονιστούν προς τις πληγείσες νευρικές ρίζες. Στη συνέχεια, τυχόν συμφύσεις μπορούν να απομακρυνθούν και να εγχυθούν, τοπικό αναισθητικό και στεροειδή. Πρόσφατα, ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση, με σύμμαχο τη βοήθεια του λέιζερ, επιτρέπει τη θεραπεία της ρήξης μεσοσπονδυλίου δίσκου μέσω ενδοσκοπικής δισκεκτομής.

Έτσι, λοιπόν, η επισκληρίδιος ενδοσκόπηση δίνει το πλεονέκτημα, οπτικά, να προσδιορίζονται ανατομικές δομές στον επισκληρίδιο χώρο, όπως υπεραιμία, αλλαγές στην αγγείωση, ίνωση και συμφύσεις, πλάγια σπονδυλική στένωση, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και υπερτροφία ωχρού συνδέσμου και  συνιστάται σε θεραπευτικές ενδείξεις συνδρόμων πόνου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Εάν πάσχετε από τα παρακάτω, τότε η νευροπλαστκή μπορεί να είναι αποτελεσματική.

 • Δισκοπάθεια (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
 • Σπονδυλική στένωση
 • Επισκληρίδιο Ίνωση
 •  Επισκληρίδιο φλεγμονή
 •  Σύνδρομο μετεγχειρητικής πεταλεκτομής
 •  Νευραλγία
 •  Νευροπάθεια
 • Ριζίτιδα
 • Ή άλλες ειδικές παθήσεις στον επισκληρίδιο χώρο

Πώς πραγματοποιείται η νευροπλαστική(PEN);

Η νευροπλαστική(PEN):

 • Eίναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλεία.
 • Eίναι μια τεχνική παρόμοια με το μπαλονάκι που γίνεται για τα αγγεία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.
 • Αυτό γίνεται στο χειρουργείο κάτω από άσηπτες συνθήκες, με τη χρήση ακτινοσκόπησης.
 • Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε μπρούμυτα.
 • Θα σας χορηγηθεί τοπική αναισθησία με ήπια καταστολή, έτσι ώστε το δέρμα να μουδιάσει στην περιοχή όπου θα λάβει χώρα η τεχνική.
 • Το σημείο εισόδου του καθετήρα είναι συνήθως χαμηλά, ανάμεσα στους γλουτούς σας.
 • Ένας καθετήρας (μικρός σωλήνας) εισάγεται στον επισκληρίδιο χώρο μέχρι την περιοχή των συμφύσεων.
 • Η διαδικασία απαιτεί μια σειρά από τρεις ή τέσσερις ενέσεις. Στη συνέχεια, αφαιρείται ο καθετήρας.
 • Κατά την άφιξή σας στο θάλαμο, καλείται η ομάδα φυσιοθεραπείας.
 • Θα σας υποβάλουν σε μια σειρά από ασκήσεις για να επιτευχθεί η μέγιστη διάλυση του ουλώδη ιστού, υπό την κάλυψη του τοπικού αναισθητικού που έχει δοθεί στο χειρουργείο-αυτό επαναλαμβάνεται από 3 - 4 φορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών και αποχωρείτε από το νοσοκομείο με οδηγίες.

Τι περιέχει το κοκτέιλ  που εγχέεται ;

Η ένεση περιέχει ένα μίγμα τοπικού αναισθητικού (όπως λιδοκαΐνη ή ροπιβακαϊνη) και ένα στεροειδές φάρμακο (τριαμκινολόνη ή μεθυλοπρεδνιζολόνη), καθώς, επίσης, μία σκιαγραφική ουσία  για να απεικονίζονται οι περιοχές των συμφύσεων και υαλουρονιδάση-hyalurodinase, μία ουσία που διαλύει τις συμφύσεις και τον  ουλώδη ιστό.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την έγχυση;

Περιστασιακά, μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο μούδιασμα και να διαρκεί μεταξύ 3 εώς 24 ωρών.

 Μόλις η αναισθησία εξασθενεί, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα διαφορετικό είδος πόνου.

Ο αρχικός πόνος μπορεί να εξαφανιστεί αμέσως ή να φύγει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μετά την νευροπλαστική(PEN), η αρχική φάση αποθεραπείας περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων που ακολουθείται περίπου τρεις εβδομάδες,  με βαθμιαία αυξανόμενη ένταση των ασκήσεων αποκατάστασης καθώς και ενδυνάμωση των μυών της ράχης. Συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση ενοχλήσεων κοντά στο χειρουργικό πεδίο καθώς, και, να μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής των νεύρων. Μειώνει τη δυσφορία αλλά το σημαντικότερο, μειώνει την εμφάνιση μιας «κεντρικής ευαισθητοποίησης», η οποία είναι φυσιολογική.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου ;

Εκτός αν υπάρξουν επιπλοκές, θα πρέπει να είσαι σε θέση να επιστρέψεις στην εργασία σου, την ίδια μέρα της επέμβασης. Το πιο συχνό ενόχλημα είναι μια  δυσφορία  στην μέση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες;

Σε γενικές γραμμές, αυτή η διαδικασία είναι ασφαλής. Ωστόσο, όπως με οποιαδήποτε διαδικασία, υπάρχουν κίνδυνοι, παρενέργειες και η πιθανότητα επιπλοκών.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ο πόνος - που είναι προσωρινή.

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

 • Ρήξη του νωτιαίου σάκου με πονοκεφάλους
 • Λοίμωξη
 • Αιμορραγία μέσα στον επισκληρίδιο χώρο με νευρική βλάβη
 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων, κ.λπ.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις παρενέργειες της κορτιζόνης είναι:

 • Aύξηση του σωματικού βάρους
 • Aύξηση του σακχάρου του αίματος (κυρίως σε διαβητικούς)
 • Kατακράτηση νερού
 • Kαταστολή της φυσικής παραγωγής του σώματος της κορτιζόνης, κ.λπ.
 • Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στην υαλουρονιδάση.

Ευτυχώς, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές είναι σπάνιες.

Ποιος δε θα πρέπει να κάνει αυτή τη διαδικασία της νευροπλαστικής(PEN);

Όσοι είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα φάρμακα που πρέπει να εγχυθούν

Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα (π.χ.Aspirin®)

ή

Εάν έχετε μια ενεργή λοίμωξη.

Η Ιατρική μας ομάδα μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία πάνω από 200 επεμβάσεις ενδοσκοπικής νευροπλαστικής/δισκεκτομής. Οι ασθενείς μας κινητοποιήθηκαν άμεσα και έλαβαν εξιτήριο σε 2 ώρες.