Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τα παιδιά της Εξωσωματικής

Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τα παιδιά της Εξωσωματικής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΓΑΙΑ Μαιευτική - Γυναικολογική

Εχουν περάσει 40 χρόνια από το «πρώτο παιδί του σωλήνα  και πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί έκτοτε, παγκοσμίως, με υποβοηθούμενες μεθόδους ανθρώπινης αναπαραγωγής...

Τα ερωτηματικά, όμως, παραμένουν γύρω από την υγεία των παιδιών αυτών και ο αστικός μύθος, που περιβάλλει ακόμα την κατάστασή τους, επικρατεί καλά χαραγμένος στη συνείδηση αρκετών ανθρώπων. Ορισμένα από αυτά εγείρονται εύλογα, αν κανείς αναλογιστεί ότι οι ωοθήκες στα πλαίσια της εξωσωματικής υπερλειτουργούν, για να παράξουν ωάρια, σπερματοζωάρια στρατολογούνται με χειρουργικές τεχνικές, η φυσική επιλογή καταστρατηγείται στο επίπεδο της μικρογονιμοποίησης, αλλά και ορμόνες υποστήριξης της «εμφύτευσης» λαμβάνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αυτό, όμως, που δεν είναι επιτρεπτό στη σημερινή εποχή της πληροφορίας και της ενημέρωσης είναι να επικρατούν, ακόμα, στρεβλώσεις, βασισμένες σε φήμες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Το παρόν άρθρο, βασισμένο ΜΟΝΟ στα πλέον σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να απαντηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Τα παιδιά του σωλήνα είναι πάντα πιο μικρά και γεννιούνται πάντα πρόωρα;

Η πλέον πρόσφατη μελέτη (HENNINGSEN et al 2011), που περιλαμβάνει τη σύγκριση 14000  παιδιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γεννιούνται ελαφρύτερα κατά 65 μόλις γραμμάρια! Ο δε κίνδυνος προωρότητας είναι αυξημένος για λόγους, που σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα πολύδυμης κύησης, αλλά και το προχωρημένο της αναπαραγωγικής ηλικίας των υπογόνιμων γυναικών...

  1. Έχουν πτωχή σωματική ή πνευματική ανάπτυξη;

Αντιθέτως! Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν (Miles et al 2007) ότι τα παδιά  της IVF είναι σημαντικά υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό, μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Στο νευροαναπτυξιακό δε επίπεδο, καμία αναφορά στη βιβλιογραφία, που αφορά τελειόμηνα έμβρυα από μονήρεις κυήσεις, δεν έχει αναδείξει στατιστικά σημαντική διαφορά !

  1. Είναι επίσης υπογόνιμα;

Αν και οι πρώτοι απόγονοι της IVF ουσιασιτικά τώρα μπαίνουν στη δεκαετία της ζωής τους, όπου ενδιαφέρονται πραγματικά για τη γονιμότητά τους, τα πρώτα δεδομένα από ορμονικές εξετάσεις των άρρενων απογόνων, αλλά και υπερηχογραφική παρακολούθησηση της ανάπτυξης των ορχέων τους στο εφηβικό στάδιο δεν αναδεικνύει καμία στατιστικά σημαντική διαφορά. Όσον, δε, αφορά τις κόρες των πρώτων υπογόνιμων γυναικών, χαρασκτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Luise Brown, που είναι και η πρώτη απόγονος IVF και η οποία απέκτησε φσιολογικά 2 υγιέστατα παιδάκια. Βεβαίως, και υπάρχουν κληρονομούμενες πτυχές υπογονιμότητας, όπως η πτωχή ωοθηκική εφεδρεία, αλλά και ορισμένες πτυχές σοβαρής ολιγοασθενοσπερμίας, οι οποίες είναι, εν μέρει, κληρονομούμενες, αλλά δεν αρκούν, για να αλλοιώσουν  στατιστικά τα σχετικά αποτελέσματα.

  1. Υπάρχει περίπτωση συσχέτισης με καρκίνο στα παιδιά αυτά;

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την εξωσωματική με αύξηση του κινδύνου ρετινοβλαστώματος, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, οι ίδιοι συγγραφείς (Marees et al. 2009) κατέληξαν στο αντίθετο σχετικό συμπέρασμα...  Στο συγκεκριμένο τομέα, οι μελέτες είναι περιορισμένες, αλλά όλες καταλήγουν  στο καθησυχαστικό συμπέρασμα ότι η τεχνική IVF ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο ούτε στις υποψήφιες μητέρες ούτε φυσικά και στους απογόνους τους.