Μουσική με ακουστικά. Μικρά μυστικά για τη χρήση τους

Μουσική με ακουστικά. Μικρά μυστικά για τη χρήση τους

Στην σημερινή βιομηχανική κοινωνία ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται διαρκώς σε θόρυβο όχι μόνο στην  εργασία του αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες του. Καθημερινά συναντάμε δεκάδες ανθρώπους, στο μετρό, στο δρόμο, στο γυμναστήριο ή στην δουλειά να φοράνε ακουστικά και να ακούνε μουσική  ή να μιλούν στο κινητό τους. Η μουσική και οι ήχοι μας συντροφεύουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μας, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητά μας. Πόσο επιβλαβής όμως μπορεί να γίνει αυτή η συνήθεια για τα αυτιά μας; Κινδυνεύουμε άραγε από αυτή;

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής ή ακόμη και κώφωσης. Η έκθεση σε θόρυβο αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό που καταστρέφει ευαίσθητες ανατομικές δομές του αυτιού μας και οδηγεί σε βλάβη που αρχικά δεν είναι αντιληπτή ενώ όταν δώσει συμπτωματολογία ήδη είναι πολύ αργά.   Έτσι, η μεταγενέστερη εμφάνιση εμβοών ή η δυσκολία ακρόασης σε θορυβώδες περιβάλλον εμφανίζεται όταν ήδη έχει ανεπανόρθωτα βλαφτεί το ευαίσθητο εσωτερικό μας αυτί

Στη σύγχρονη εποχή, οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα mp3s, παράγουν ήχους τόσο δυνατούς, στο βαθμό εκείνο, που ο χρήστης να μπορεί να απομονώνεται από τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η χρήση τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη .

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • 1 στους 6 εφήβους πάσχει από απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας (HFHL), η οποία οφείλεται σε δυνατούς θορύβους, όπως τη μουσική μέσω ακουστικών.
  • 1,1 δις άνθρωποι, από 12 έως 35 ετών, σε όλον τον κόσμο διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω έκθεσης σε ήχους υψηλής έντασης (σε θορυβώδεις χώρους, κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών  δραστηριοτήτων).

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση  μπορεί να σώσει την ακοή του παιδιού σας.

Προκειμένου να προστατέψετε την ακοή του παιδιού σας:

  • Μάθετε στο παιδί σας την αξία της ακοής και την ανάγκη προστασίας της από δυνατούς θορύβους. Γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα χρησιμοποιώντας ωτασπίδες σε γήπεδα ή σε χώρους διασκέδασης με δυνατή μουσική .
  • Παροτρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν την ένταση του ήχου στο κινητό ή στο mp3 τους σε χαμηλότερο επίπεδο του 60%.Ρυθμιστε την συσκευή αναπαραγωγής ήχου ώστε να μειωθεί η μεγίστη επιτρεπτή στάθμη ηχητικής εξόδου της συσκευής .
  • Πραγματοποιήστε  ετήσιο ΩΡΛ τακτικό έλεγχο του παιδιού , ιδιαίτερα μεταξύ 11-18 ετών, με  ακοολογικό έλεγχο και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις εξειδικευμένες εξετάσεις ελέγχου της κοχλιακής λειτουργίας.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τη Δήμητρα Ντινοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών