Μελάνωμα

Μελάνωμα

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Το Μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος, ο πιο επικίνδυνος και πιο θανατηφόρος. Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα  και εμφανίζεται στο δέρμα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στον οφθαλμό, στους βλεννογόνους καθώς και στις μήνιγγες.

Θα φανταζόταν κανείς ότι η Ελλάδα, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, κατά τη διάρκεια του χρόνου, θα εμφανίζει υψηλά ποσοστά μελανώματος. Και όμως, αυτό δεν συμβαίνει, λόγω της προστασίας που μας παρέχει ο τύπος δέρματος ,ο οποίος είναι ελαφρά πιο σκούρος. Η επίπτωση του μελανώματος αυξάνεται σε περιοχές όπου τα άτομα με ανοιχτό τύπο δέρματος εκτίθενται παρατεταμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, η Αυστραλία παρουσιάζει, παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ στην Ευρώπη οι Σκανδιναβικές περιοχές παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος είναι:

-Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

-Ανοιχτόχρωμο δέρμα

-Μεγάλοι σε μέγεθος συγγενείς σπίλοι

-Ατομικό ιστορικό μελανώματος

-Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

-Μετάλλαξη σε συγκεκριμένα γονίδια

-Μελαγχρωματικό ξηρόδερμα (κληρονομική πάθηση)

 Όπως μπορούμε να δούμε παραπάνω, οι παράγοντες κινδύνου είναι τέτοιοι, που γεννιόμαστε με αυτούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους ελέγξουμε. Ο μόνος παράγοντας, που καθορίζεται από εμάς, είναι η έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί  στην έκθεση μας στον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παγκοσμίως, έχει θεσπιστεί ένας κώδικας που αποτελείται από τα 5 πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου και αποτελεί έναν οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος. Αυτά είναι το Α,Β,C,D,E, όπου Α (asymmetry) η ασυμμετρία, Β (border) το όριο, όπου φυσιολογικά πρέπει να είναι ομοιόμορφο, C (color) το χρώμα, όπου ένας σπίλος πρέπει να είναι μονοχρωματικός, D (diameter) η διάμετρος ενός σπίλου ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 mm και, τέλος, Ε (evolution) η εξέλιξη ενός σπίλου, όπου οι απλοί καλοήθεις σπίλοι παραμένουν αμετάβλητοι, ενώ θα πρέπει να ανησυχήσουμε, όταν ένας σπίλος αρχίζει και αλλάζει. Δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει έναν ανομοιόμορφο σπίλο ή ένα σπίλο σχετικά μεγάλο ή ένα σπίλο, που είναι πιο σκούρος σε ένα σημείο του και πιο ανοιχτόχρωμος σε ένα άλλο, ότι έχει απαραίτητα και μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι ένας συνδυασμός δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών, που πρέπει να αξιολογούνται από το δερματολόγο.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η καλύτερη εξέταση  είναι η αυτοεξέταση. Θα πρέπει όλοι να ελέγχουμε το σώμα μας για τυχόν εμφάνιση καινούργιων σπίλων, αλλά και για τυχόν αλλαγές παλαιών, αλλαγές που θα μας κάνουν να συμβουλευτούμε το δερματολόγο μας.