Καρεκλάκι αυτοκινήτου : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του μωρού και του παιδιού σας

Καρεκλάκι αυτοκινήτου : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του μωρού και του παιδιού σας

Με την επιστημονική επιμέλεια του Δημήτρη Πασπαράκη, Διευθυντή Παιδο-Ορθοπαιδικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών. 

Την περασμένη εβδομάδα, ένας φίλος επικοινώνησε μαζί μου και με παρότρυνε να γράψω ένα άρθρο για την ασφάλεια των καθισμάτων αυτοκινήτου και για τη ζώνη ασφαλείας. Πριν λίγο καιρό, η οικογένειά του είχε εμπλακεί σε ένα ατύχημα, γυρίζοντας στο σπίτι από το σχολείο. Ενώ βρίσκονταν σε ένα σταυροδρόμι, χτυπήθηκαν από ένα διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό τους να ανατραπεί. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, με τα παιδιά να είναι γυρισμένα ανάποδα και να κρέμονται, στην κυριολεξία, από τις  ζώνες ασφάλειας, έως ότου φθάσουν οι πρώτες βοήθειες. Σαφώς και ταράχθηκαν και συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός και εύθραυστος είναι ο χρόνος μας και πόσο επικίνδυνο πράγμα είναι τελικά η οδήγηση. Όλα τα παιδιά φορούσαν ζώνη ασφαλείας και όλα ήταν στο πίσω κάθισμα.

Λίγο αργότερα, από την περιγραφή του παραπάνω περιστατικού, βρισκόμουν στην έξοδο του σχολείου περιμένοντας τα παιδιά μου και είδα ένα 11χρονο να μπαίνει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και να φεύγει. Το στομάχι μου σφίχτηκε. Τα παιδιά, μικρότερα της ηλικίας των 13, δεν πρέπει να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα και το περιστατικό, αμέσως μετά την αφήγηση του ατυχήματος, πραγματικά, μου προκάλεσε σοκ.

3 λόγοι, για τους οποίους τα παιδιά, κάτω των 13 χρονών, δεν πρέπει να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα:

 • είναι πάντα ασφαλέστερο να κάθονται στο πίσω κάθισμα, γιατί, σε περίπτωση πρόσκρουσης, υπάρχει ο κίνδυνος εκσφενδονισμού από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
 • τα παιδιά, κάτω των 13 χρονών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από τους αερόσακους.
 • η ανάπτυξη των οστών των παιδιών στους γοφούς και το στήθος δεν είναι ολοκληρωμένη και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερου τραυματισμού στο μπροστινό κάθισμα.

Συμβουλές για αγορά & χρήση παιδικού καθίσματος.  που κοιτά πίσω, έως την ηλικία των 2.

 • Οι παιδίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε καθίσματα, που βλέπουν προς τα πίσω, τουλάχιστον, έως την ηλικία των 2. Αν το παιδί δεν είναι μεγαλόσωμο, κρατήστε το κάθισμα σε αυτή τη θέση όσο μπορείτε περισσότερο.  
 • Οι χειρότερες συγκρούσεις είναι εκείνες που γίνονται μετωπικά. Τα καθίσματα, που βλέπουν προς τα πίσω, προστατεύουν το κεφάλι του παιδιού, κατανέμοντας ομοιόμορφα τους κραδασμούς της πρόσκρουσης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο οποιουδήποτε τραυματισμού.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο της αγοράς ενός μεγαλύτερου καθίσματος αυτοκινήτου, το οποίο θα φιλοξενεί το παιδί σας, κατά τη διάρκεια της βρεφικής του ηλικίας, και στη συνέχεια, όταν το παιδί συμπληρώσει τα 2 του χρόνια και το όριο βάρους, που συνιστά ο κατασκευαστής,  μπορείτε να το γυρίσετε να κοιτάει μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χρήματα, μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι δε θα χρειαστεί να αγοράσετε νέο κάθισμα μόλις το παιδί μεγαλώσει.  

Ανυψωτικό κάθισμα & ενισχυτικό μαξιλαράκι

 • Tα ανυψωτικά καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί, με σκοπό να ανυψώσουν το παιδί σε τέτοιο ύψος, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες του αυτοκίνητου, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες.
 • Τα ενισχυτικά μαξιλαράκια είναι κατάλληλα για παιδιά που έχουν μεγαλώσει και μπορούν να χρησιμοποιούν τις ζώνες του αυτοκινήτου, βάρους 22 μέχρι 36 κιλών, ηλικίας μεταξύ 6 και 13 χρονών.

Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή στο αυτοκίνητο

 • Ακόμη και μία συντριβή πολύ χαμηλής ταχύτητας μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του παιδιού σας. Φροντίστε, πάντοτε, να βρίσκονται στο ειδικό τους καθισματάκι και, τα πιο μεγάλα, να βρίσκονται πάντα στο πίσω κάθισμα και να φοράνε ζώνη.
 • Μην αφήνετε εκτός καθίσματος ή χωρίς ζώνη τα παιδιά σας, ακόμη και στις πιο κοντινές αποστάσεις
 • Τοποθετήστε κάθισμα αυτοκινήτου σε κάθε αμάξι, που επιβαίνει, συχνά, το παιδί σας. Αγοράστε ένα φθηνό κάθισμα για το αμάξι της γιαγιάς, του μπαμπά ή της νταντάς και φροντίστε πάντοτε το παιδί σας να ταξιδεύει με ασφάλεια.
 • Κρατήστε το παιδί σας στο πίσω κάθισμα, έως την ηλικία των 13 χρονών.  Χρησιμοποιείστε το ως κανόνα και μην τον παραβείτε πότε.

Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο είναι πολύτιμος! Μοιραστείτε τον μαζί τους, συζητώντας, ακούγοντας μουσική, τραγουδώντας και όχι δίνοντας προσοχή στο κινητό σας την ώρα που οδηγείτε.  Ο καλύτερος τρόπος, για να διδάξουμε τα παιδιά μας καλές συνήθειες, σε ό,τι αφορά την οδήγηση και τις διαδρομές με το αυτοκίνητο, είναι πρώτα να τις αποκτήσουμε εμείς οι ίδιοι. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δίνουν μεγάλη προσοχή σε ό,τι κάνετε και αποτελείτε πρότυπο για εκείνα.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τις συμβουλές των παιδίατρων, αναφορικά με τη χρήση παιδικών καθισμάτων, που βλέπουν προς τα πίσω και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί, σε περίπτωση σύγκρουσης.