Καρδιοχειρουργική: νεότερες εξελίξεις και τεχνικές

Καρδιοχειρουργική: νεότερες εξελίξεις και τεχνικές

Γράφει ο Απόστολος Ρουμπελάκης, Διευθυντής Καρδιοχειρουργός, Ειδικός ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής

  Η Καρδιοχειρουργική εξελίσσεται διαρκώς με στόχο να προσφέρει τα καλύτερα δυνατά, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και τις λιγότερες επιπλοκές. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια οι τομές να γίνονται όλο και πιο μικρές και η διάρκεια νοσηλείας συντομότερη.

  Αναλυτικότερα, στον τομέα της αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου και τις επεμβάσεις επαναιμάτωσης (bypass), εκτός από την εκτεταμένη χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων, έχει ξεκινήσει από την ομάδα μας πρόγραμμα Ρομποτικά υποβοηθούμενων και υβριδικών επεμβάσεων bypass. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μετά από εμπειρία 12 ετών στις ρομποτικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, γυναικολογίας και ουρολογίας, επεκτείνεται με την πραγματοποίηση ρομποτικής καρδιοχειρουργικής. Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci, αποφεύγεται η στερνοτομή και η τομή στο πλάγιο, θωρακικό τοίχωμα κάτω από την αριστερή θηλή είναι μόλις λίγα εκατοστά. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι εντός λίγων μόνο ημερών με ελάχιστο πόνο και σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Παράλληλα, για ασθενείς που θα υποβληθούν σε συμβατικό bypass, ξεκινάει από την ομάδα μας το πρόγραμμα ενδοσκοπικής παρασκευής σαφηνούς φλέβας. Με την τεχνική αυτή, αντί για τις επώδυνες μακριές τομές κατά μήκος του ποδιού για τη λήψη μοσχευμάτων, χρησιμοποιούνται μόνο δύο τομές μήκους 1-2cm. Όλες οι παραπάνω τεχνικές είναι πρωτοποριακές τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα.

  Στον τομέα των βαλβιδοπαθειών μιτροειδούς και τριγλώχινας, η ομάδα μας έχει εξειδίκευση στις βαλβιδοπλαστικές,  με ποσοστά επιτυχίας που πλησιάζουν το 90% ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Με τις βαλβιδοπλαστικές διατηρούμε τις φυσικές βαλβίδες μας. Έτσι, αποφεύγονται τα δυσάρεστα επακόλουθα των αντικαταστάσεων των βαλβίδων αυτών  με μηχανικές («μεταλλικές») ή βιοπροσθετικές, όπως είναι οι αιμορραγίες, λοιμώξεις και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

  Όσον αφορά τις παθήσεις της αορτικής βαλβίδας, η ομάδα μας εφαρμόζει μικρές τομές λίγων εκατοστών για την αντικατάστασή τους, ενώ σε περιπτώσεις στένωσης μπορούν να τοποθετηθούν βαλβίδες ταχείας έκπτυξης, που μειώνουν σημαντικά το χειρουργικό χρόνο.

  Τέλος, είμαστε η πρώτη καρδιοχειρουργική ομάδα στην Ελλάδα, που ξεκίνησε να πραγματοποιεί διεγχειρητική κατάλυση πνευμονικών φλεβών, με χρήση κρυογονικής ενέργειας σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς, που πάσχουν και από κολπική μαρμαρυγή. Η παρέμβαση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Athens Heart Center και τους Διευθυντές Καθ. κ. Στεφανάδη και κ. Τσιαχρή. Έτσι, για παράδειγμα σε ασθενή που πάσχει από βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς και κολπική μαρμαρυγή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις δύο αυτές νόσους στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, χωρίς επιπλέον κίνδυνο και με άριστο αποτέλεσμα, με τον ασθενή να ανατάσσεται και να παραμένει σε φλεβοκομβικό ρυθμό.

  Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με άριστη συνεργασία της ομάδας μας (που αποτελείται από τους καρδιοχειρουργούς κ.κ. Σακελλαρίδη και Δημητρίου, τον καρδιοαναισθησιολόγο κ. Μαλαχιά, τον τεχνικό εξωσωματικής κυκλοφορίας κ. Βούλγαρη, τη διαιτολόγο/γεροντολόγο κ Πασχαλέρη και τον υπογράφοντα) με την ομάδα της ΜΕΘ και των νοσηλευτικών ορόφων, τους φυσιοθεραπευτές καθώς και τις ομάδες των  υπόλοιπων διαγνωστικών και απεικονιστικών τμημάτων. Έτσι, εφαρμόζονται όλα τα νεότερα πρωτόκολλα για την ταχύτερη και ασφαλέστερη, μετεγχειρητική ανάρρωση που αντικατοπτρίζονται στα εξαιρετικά αποτελέσματα και τους σύντομους χρόνους νοσηλείας των ασθενών μας.