ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ - Η ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ - Η ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ) είναι μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει τους ιστούς με την επαρκή ποσότητα αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οργάνων. Το κλινικό σύνδρομο της ΣΚΑ είναι η τελική κατάληξη πολλαπλών καρδιακών παθήσεων.

Η ΣΚΑ ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης πίστευε τα κάτωθι: «Οίδημα ανά σάρκα προκαλείται κυρίως όταν κάποιος ύστερα από μακροχρόνια αρρώστια παραμένει χωρίς κάθαρση για πολύ καιρό. Η σάρκα φθείρεται και λιώνει και γίνεται υδαρής. Η κοιλιά γεμίζει νερό, οι κνήμες και τα πόδια γίνονται οιδηματώδη. Εάν ξεκινήσει αγωγή από την αρχή πριν η συσσώρευση του νερού γίνει υπερβολική, πρέπει να χορηγήσεις καθαρτικά (διουρητικά) τα οποία θα αποβάλλουν το νερό ή το φλέγμα».

Στις μέρες μας περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες στις ΗΠΑ και 1% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από ΣΚΑ. Η επίπτωση της νόσου είναι 10 άτομα /1000 σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών. Η ΣΚΑ είναι είτε οξεία, όταν τα συμπτώματα είναι πρόσφατα είτε χρόνια, όταν υπάρχει εξελισσόμενη πορεία. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια (προσπάθειας ή ηρεμίας), αδυναμία, κόπωση, οίδημα κάτω άκρων, ταχυκαρδία ή αρρυθμία, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, επίμονος βήχας ή συριγμός με λευκωπά ...

Από την Δρ. Αγγελική Ελευθερίου, Ειδικό Καρδιολόγο, Διευθύντρια Καρδιολογικού Τμήματος, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: