Η μυστική δράση της μπανάνας. Η μπανάνα ως πρόληψη παθολογικών καταστάσεων.

Η μυστική δράση της μπανάνας. Η μπανάνα ως πρόληψη παθολογικών καταστάσεων.

Γράφει ο Γεώργιος Τυρογιάννης, Ειδικός Παθολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ας κοιτάξουμε αυτό το εκπληκτικό δώρο της φύσης, που ονομάζουμε μπανάνα, και ας γνωρίσουμε κάποια από τα μυστικά της, που παραμένουν ακόμα άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Μυστικό πρώτο: Οι μπανάνες κατά της κατάθλιψης και της αϋπνίας.

Οι μπανάνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αϋπνίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, δύο βασικές ορμόνες του εγκεφάλου για την καλή διάθεση, την αντιμετώπιση του άγχους και τη ρύθμιση του ύπνου.

Μυστικό δεύτερο: Οι μπανάνες κατά της παχυσαρκίας.

Οι μπανάνες αποτελούν έξοχο φρούτο για την απώλεια βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το είδος αμύλου ενεργοποιεί την απελευθέρωση μίας ορμόνης, που ονομάζεται γλυκαγόνη. Η ορμόνη αυτή ενισχύει το ρυθμό, με τον οποίο ο οργανισμός καίει το λίπος. Αποτελούν, επίσης, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και προστατεύει από διαβήτη τύπου ΙΙ. Όλα αυτά αφορούν την άγουρη μπανάνα, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα την αποφυγή των μεγάλων διακυμάνσεων στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Να αποφεύγονται οι ώριμες μπανάνες από διαβητικούς, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.

Μυστικό τρίτο: Οι μπανάνες κατά των μυϊκών κραμπών.

Οι μπανάνες προστατεύουν από τις μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια προπονήσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης, ανακουφίζουν από τους πόνους της εμμήνου ρύσης.

Μυστικό τέταρτο: Οι μπανάνες κατά της αρτηριακής πίεσης.

Οι μπανάνες, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο (1mg ανά μονάδα) και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μυστικό πέμπτο: Οι μπανάνες κατά του hangover.

Οι μπανάνες συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας μετά την κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών και βοηθούν στην αποτροπή της αίσθησης του hangover, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο.

Μυστικό έκτο: Οι μπανάνες κατά της δυσκοιλιότητας και της γαστρίτιδας.

Οι μπανάνες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, όπως είναι η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη και οι άλφα γλυκάνες, βοηθάνε τόσο στη δυσκοιλιότητα όσο και στη διάρροια, διότι αποκαθιστούν την ομαλή λειτουργία των εντέρων. Χάρις, επίσης, στην πλούσια ποσότητα προβιοτικών, που περιέχουν, βοηθάνε την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μετριάζουν την υπερέκκριση οξέων και περιορίζουν τις φλεγμονές του στομάχου.

Μυστικό έβδομο: Οι μπανάνες κατά των ενεργειακών πτώσεων.

Οι μπανάνες αποτελούν το τέλειο φρούτο κατά των ενεργειακών πτώσεων μέσα στην ημέρα μας. Βελτιώνουν την αντοχή μας στο οξειδωτικό στρες και αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στο σώμα μας. Η άγουρη μπανάνα περιέχει ανθεκτικό άμυλο. Πρόκειται για το σημαντικότερο είδος διαλυτών ινών. Οι διαλυτές ίνες δε μεταβολίζονται στο λεπτό έντερο, αλλά απορροφώνται από τον οργανισμό με πιο αργό ρυθμό και ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, ώστε να μας δίνουν περισσότερη ενέργεια για περισσότερη ώρα. Χρησιμοποιήστε τες κάθε φορά, που οι ανάγκες σας σε ενέργεια αυξάνονται.