Ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού

Ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού

Γράφει ο Χρήστος Μαρκόπουλος, MD,PhD,FEBS, Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα του γυναικείου πληθυσμού, με τη διάγνωση περισσότερων από 6.000 νέων περιπτώσεων ετησίως, στη χώρα μας. Με την ευρεία ευαισθητοποίηση των γυναικών για προληπτικούς ελέγχους, την πρόοδο των μεθόδων πρώιμης διάγνωσης (ψηφιακή μαστογραφία – τομοσύνθεση και μαγνητική μαστογραφία), αλλά και την εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων (ογκοπλαστικές τεχνικές), στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατή η τοπική αφαίρεση του όγκου, μόνο, και η διατήρηση του μαστού.

Εντούτοις, σε κάποιες ασθενείς, εξακολουθεί να υπάρχει η αναγκαιότητα αφαίρεσης του μαστού (μαστεκτομή). Οι ασθενείς, αυτές, μπορούν να αποκαταστήσουν την εικόνα του σώματός τους με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, με την πλέον συχνή μέθοδο να είναι η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Πρόκειται για μία ασφαλή, απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αισθητική αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή, η οποία μπορεί να γίνει συγχρόνως με την εγχείρηση της μαστεκτομής ή, αργότερα, σε μία δεύτερη επέμβαση.

Τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης είναι ασφαλή, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και συνήθως δε χρειάζεται να αντικατασταθούν. Υπάρχουν, όμως, μερικές περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί κάποια χειρουργική παρέμβαση ή ακόμη και αντικατάσταση των ενθεμάτων του στήθους.

1. Βλάβη στην ακεραιότητα του ενθέματος

Μία διαρροή ή ρήξη του ενθέματος θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και σε αυτή τη περίπτωση το ένθεμα θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Για αυτό το λόγο, οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης θα πρέπει να ελέγχονται με Μαγνητική μαστογραφία κάθε δύο - τρία έτη.

2. Ανάπτυξη ουλώδους ιστού και επώδυνης «κάψας»

Υπερβολική ανάπτυξη ουλώδους ιστού γύρω από το ένθεμα (αντιδραστική κάψα) μπορεί να εμφανιστεί σύντομα, ή με την πάροδο του χρόνου και συμβαίνει πιο συχνά σε ασθενείς που το ένθεμα σιλικόνης τοποθετήθηκε συγχρόνως με τη μαστεκτομή και μετά υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία. Μπορεί να δημιουργήσει πόνο ή έντονη δυσφορία, όπως και να «τραβήξει» το ένθεμα ψηλά στο θώρακα, προκαλώντας ασυμμετρία. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται χειρουργική παρέμβαση για να αφαιρεθεί ο ουλώδης ιστός, να ανακουφισθεί η ασθενής από τις ενοχλήσεις της και να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα.

3. Μετατόπιση του ενθέματος

Με την πάροδο του χρόνου ή ακόμη και λόγω των θεραπειών, μπορούν να συμβούν διάφορες αλλαγές στο σώμα της ασθενούς. Η προοδευτική χαλάρωση του δέρματος, η ατροφία των υποστηρικτικών μυών της περιοχής του στήθους, αλλά και αλλαγές στο βάρος της ασθενούς, πιθανόν να αλλάξουν την ανατομία της περιοχής. Το ένθεμα μπορεί να μετακινηθεί σε χαμηλότερη θέση στο θώρακα ή να αλλάξει το σχήμα και η συμμετρία των μαστών, αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επανατοποθέτηση ενθεμάτων ίδιου ή διαφορετικού μεγέθους σε συνδυασμό με διορθωτική παρέμβαση στο δέρμα ή και στον ετερόπλευρο μαστό (σμίκρυνση – ανόρθωση), μπορούν να διορθώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα.