Ενθαρρύνοντας την υγιή εικόνα του σώματος του παιδιού μας

Ενθαρρύνοντας την υγιή εικόνα του σώματος του παιδιού μας

Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν στην εφηβεία, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την εμφάνισή τους, συγκρίνοντάς την με των άλλων. Το σώμα τους βιώνει μεγάλες αλλαγές και τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση της εικόνας τους. Το να έχουν μία πραγματική και υγιή άποψη για το σώμα τους σημαίνει ότι τα περισσότερα συναισθήματά τους, οι ιδέες και οι απόψεις για την εμφάνισή τους είναι θετικές. Πώς μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε το σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα;

Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι, για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαμορφώσουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους.

1. Όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς

Το πώς αισθανόμαστε εμείς, οι ίδιοι, για το σώμα μας έχει αντίκτυπο και στον τρόπο, που αντιλαμβάνονται τα παιδιά μας το δικό τους σώμα. Αν, για παράδειγμα, μιλάτε συνέχεια για τη διατροφή σας και την προσπάθεια, που καταβάλλετε στις προπονήσεις σας, προκειμένου να χάσετε τα περιττά κιλά, τότε και τα παιδιά σας θα αρχίσουν να έχουν τις ίδιες ανησυχίες για το σώμα τους.

2Δώστε έμφαση στην υγεία και όχι στα κιλά

Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να έχουν εμμονή με τα κιλά τους, αλλά ενθαρρύνετέ τα να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Τα παιδιά δε χρειάζεται να κάνουν γυμναστική, αλλά έχουν ανάγκη να παίζουν με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Έτσι, τα παιδιά δεν πρέπει να μετράνε θερμίδες, αλλά να καταναλώνουν συχνά μικρά γεύματα και έξυπνα υγιεινά σνακς.

3.Βρείτε φυσικές δραστηριότητες που  ταιριάζουν στα παιδιά σας

Όλα τα παιδιά πρέπει να ασκούνται συχνά, κάνοντας κάτι που τους διασκεδάζει. Κάποια από τα παιδιά έχουν έμφυτο το αθλητικό στοιχείο μέσα τους και είναι αρκετά καλά σε πολλά αθλήματα. Άλλα παιδιά είναι καλύτερα σε ατομικά αθλήματα, όπως είναι η βάδιση, η κολύμβηση, κ.λπ.

4.Θύμα εκφοβισμού/bullying

Tα κιλά είναι ένα από τα συνηθέστερα θέματα άσκησης εκφοβισμού/bullying στην παιδική ηλικία. Μιλήστε με τους δασκάλους, ώστε να προωθούν την υγιεινή διατροφή και τη  φυσική άσκηση στα παιδιά. Αν έχετε δείγματα ότι το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά,  επικοινωνήστε άμεσα με τους δασκάλους του παιδιού.

5.Ο μύθος του ιδανικού σώματος

Βοηθήστε το παιδί σας να είναι σε θέση να κρίνει τις διαφημίσεις της τηλεόρασης και των περιοδικών. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι οι φωτογραφίες των μοντέλων  στις διαφημίσεις μπορεί να είναι παραποιημένες και να έχουν υποστεί μετατροπές, προκειμένου να εντυπωσιάζουν.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου το Χρήστο Μπαρτσόκα, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σύμβουλο Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών