Ενδομήτριο Σπείραμα (Σπιράλ)

Ενδομήτριο Σπείραμα (Σπιράλ)

Γράφει ο Ηλίας Χιντιπάς, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΓΑΙΑ Μαιευτική Γυναικολογική

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ;

Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μία μικρή συσκευή, συχνά σχήματος «Τ», που περιέχει είτε χαλκό ή ορμόνη (λεβονοργεστρέλη), η οποία εισάγεται μέσα στη μήτρα. Πρόκειται για μία μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης, μακράς δράσης. Τα ποσοστά αποτυχίας  του σπιράλ είναι πολύ μικρά. Εκτός αυτού, τα σπιράλ έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης των γυναικών από τη χρήση τους.

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Το σπιράλ απευθύνεται ως μορφή αντισύλληψης συνήθως σε γυναίκες, που έχουν γεννήσει, σε γυναίκες, που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να λάβουν αντισυλληπτικό χάπι (παχύσαρκες, καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, κλπ.). Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη, μετά από μία επαφή χωρίς προφύλαξη. Το σπιράλ, που περιέχει προγεστερόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις λειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας (μηνορραγία, μητρορραγία).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΡΑΛ

Η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Είναι συνήθως ανώδυνη και γρήγορη και δεν απαιτεί αναισθησία. Γίνεται συνήθως την τελευταία μέρα της περιόδου, οπότε και ο τράχηλος της μήτρας είναι μαλακός και βρίσκεται σε μικρή διαστολή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία από την τοποθέτησή του. Σε γυναίκες, που έχουν μόλις γεννήσει, μπορεί να τοποθετηθεί και άμεσα, μετά τον τοκετό. Μετά την τοποθέτηση μπορεί η γυναίκα να νιώσει μία μικρή δυσφορία από την αντανακλαστική σύσπαση της μήτρας, η οποία μπορεί να προληφθεί με τη λήψη ενός ήπιου, αναλγητικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, πριν από την τοποθέτηση.

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ;

Υπό την προϋπόθεση ότι το σπιράλ τοποθετείται σωστά, η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%. Η αντισυλληπτική του δράση εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέχρι 5 χρόνια. Οι επιπλοκές από τη χρήση του, αν και υπαρκτές, είναι σπάνιες.