Βρογχοσκοπική Απομείωση Πνευμονικού Όγκου με Ενδοβρογχικές Βαλβίδες

Βρογχοσκοπική Απομείωση Πνευμονικού Όγκου με Ενδοβρογχικές Βαλβίδες

Γράφει ο Αναστάσιος Φ. Παλαμίδας, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) είναι μία συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών που είναι, συνήθως, προοδευτική και σχετίζεται με έντονη, χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια.

Το αίτιό της, κατά κύριο λόγο, είναι το κάπνισμα. Στην ομπρέλα της ΧΑΠ κατατάσσονται, κυρίως, το εμφύσημα και η βρογχίτιδα. Το εμφύσημα είναι η πάθηση στην οποία καταστρέφονται οι αεροχώροι του πνεύμονα, δηλαδή οι κυψελίδες, ενώ στην βρογχίτιδα φλεγμαίνουν οι αεραγωγοί που οδηγούν τον αέρα στις κυψελίδες. Στον ασθενή με ΧΑΠ, οι παραπάνω νόσοι, δηλαδή το εμφύσημα και η βρογχίτιδα, μπορεί να συνυπάρξουν.

 

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της ΧΑΠ ποικίλει καθώς υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ουσίες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πάθηση. Τα βρογχοδιασταλτικά και τα αντιφλεγμονώδη σπρέι είναι ο θεμελιώδης λίθος αυτής της προσέγγισης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και άλλες καινοτόμες τεχνικές που αντιμετωπίζουν τη ΧΑΠ. Σε αυτές κατατάσσεται και η βρογχοσκοπική απομείωση του όγκου του πνεύμονα με βαλβίδες.

Κατά την επέμβαση, αυτή, τοποθετούνται στους αεραγωγούς της περιοχής του πνεύμονα που πάσχει, βαλβίδες υπό την καθοδήγηση του βρογχοσκόπιου, αναίμακτα, ενώ η διαδικασία θεωρείται πολύ ασφαλής. Οι βαλβίδες, αυτές, είναι μίας κατεύθυνσης και αφήνουν τον αέρα να εξέλθει από τις βεβλαμμένες περιοχές του πνεύμονα, χωρίς να εισέρχεται καινούριος.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται να ατελεκτατεί (δηλαδή να ξεφουσκώνει) η πάσχουσα υπολειτουργούσα περιοχή, αφήνοντας τις υπόλοιπες περιοχές του πνεύμονα που είναι λειτουργικές να αναπτυχθούν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συντελείται η λειτουργία του πνεύμονα αποτελεσματικότερα και οι ασθενείς έχουν άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων τους, κυρίως της δύσπνοιας. Η βρογχοσκοπική απομείωση του όγκου του πνεύμονα αφορά ένα ποσοστό ασθενών με ΧΑΠ που έχουν χαρακτηριστικά που ευνοούν την τοποθέτηση των ενδοβρογχικών βαλβίδων, όπως είναι οι εμφυσηματικοί ασθενείς.

Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ, έως το 2020, αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα. Η επίπτωση της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες). Πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι το μέγεθος του προβλήματος επιτάσσει αποτελεσματικές λύσεις. Λύσεις που προσφέρουν οι νεότερες καινοτόμες, αυτές, τεχνικές όπως η βρογχοσκοπική απομείωση πνευμονικού όγκου με ενδοβρογχικές βαλβίδες που μας οδηγούν στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας.