Βελτιώνει η ινομυωματεκτομή το αποτέλεσμα της κύησης σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών

Βελτιώνει η ινομυωματεκτομή το αποτέλεσμα της κύησης σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών

Γράφει ο Θωμάς Τσούμπης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Επιστημονικός Διευθυντής Ενδοσκοπικού Τμήματος, ΓΑΙΑ Μαιευτική - Γυναικολογική

Τα ινομυώματα αποτελούν τους πιο συνήθεις καλοήθεις όγκους της μήτρας, με συχνότητα που αγγίζει το 77% των γυναικών, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Οι όγκοι αυτοί παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια, όσον αφορά τον όγκο τους και τη θέση, στην οποία βρίσκονται στη μήτρα.

Υποορογόνια λέγονται τα ινομυώματα που εντοπίζονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας, ενδοτοιχωματικά αυτά που εντοπίζονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας και υποβλεννογόνια αυτά που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, κάτω από το ενδομήτριο, τον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα χιλιοστά έως και 15 εκατοστά περίπου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), το ποσοστό υπογονιμότητας, που οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη ινομυωμάτων, είναι 3%. Στην πάροδο των ετών έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις για τον αρνητικό ρόλο των ινομυωμάτων στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Σε γενικές γραμμές, ινομυώματα ενδοτοιχωματικά και υποορογόνια διαμέτρου έως και 5 εκατοστά, που δε μεταβάλλουν την ενδομήτρια κοιλότητα, δεν επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη γονιμότητα της γυναίκας, και θα πρέπει, εάν επείγει η επίτευξη εγκυμοσύνης, να αποφεύγεται η χειρουργική τους αφαίρεση, εκτός εάν είναι μεγάλων διαστάσεων (8-10 εκατοστά) ή βρίσκονται σε άσχημη θέση και πιέζουν την ουροδόχο κύστη ή βρίσκονται στο ύψος της τομής σε μια ενδεχόμενη καισαρική τομή. Εάν όμως η ηλικία της ασθενούς είναι κάτω των 30 ετών και δεν επείγει η επίτευξη εγκυμοσύνης, τότε καλό είναι τα ινομυώματα της μήτρας να αφαιρούνται χειρουργικά.

Αντιθέτως, ινομυώματα που εντοπίζονται στο εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, ανεξαρτήτως μεγέθους και από το εάν την παραμορφώνουν ή όχι, πρέπει να αφαιρούνται υστεροσκοπικά, καθώς αποδεδειγμένα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Τα ινομυώματα αυτά μπορούν ανάλογα με την θέση τους, είτε να εμποδίσουν, εάν εντοπίζονται κοντά στις σάλπιγγες, το ταξίδι των σπερματοζωαρίων προς το ωάριο, και να ελαττώσουν, έτσι, τις πιθανότητες σύλληψης, είτε να προκαλέσουν την διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης μίας εγκυμοσύνης, καθώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι καταλαμβάνουν χώρο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, εμποδίζουν είτε την εμφύτευση του εμβρύου,  είτε την ομαλή του ανάπτυξη, και ενδέχεται να προκαλέσουν αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που εμφανίζονται εξαιρετικά συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, διαγιγνώσκονται πολύ εύκολα με τη γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα, και από το μέγεθος, αλλά και την εντόπισή τους, καθορίζεται και η ενδεχόμενη συμπεριφορά τους, όσον αφορά το αναπαραγωγικό δυναμικό της γυναίκας, και κατά επέκταση η θεραπευτική τους προσέγγιση.