Ανδρική Γρίπη

Ανδρική Γρίπη

Συνέντευξη με το Σωτήρη Αδαμίδη, Παθολόγο, Πρόεδρο ESoDiMeSO, Διευθυντή Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

  • Η γρίπη κ. Αδαμίδη είναι πάντα επίκαιρη . Είναι όμως ίδια ανάμεσα στα δύο φύλα;

Όντως είναι επίκαιρη. Στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαμε έξαρση, ειδικά στις γειτονικές χώρες. Στην Ιταλία, επτά εκατομμύρια ασθενείς (αυξημένοι κατά 30% από πέρυσι ) πήγαν στον παθολόγο, με συμπτώματα γρίπης, μέσα στον Ιανουάριο. Και φαίνεται ότι δεν είναι ίδια η βαρύτητα, ανάμεσα στα δυο φύλα.

  • Τι σημαίνει κ. Αδαμίδη η γρίπη των ανδρών ;

Πρόκειται για όρο, που ξαφνιάζει, αλλά που, όμως, περιλαμβάνεται ήδη στα λεξικά Oxford και Cambridge, όπου περιγράφεται ως υπερβολική αναφορά συμπτωματολογίας γρίπης, εκ μέρους των ανδρών, που πάσχουν.

  • Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το αντίθετο ή απλά οι άνδρες υπερβάλλουν;

Είμαστε ο μισός πληθυσμός της γης και φυσικά κάποιοι θα υπερβάλλουν, όμως ένας συνάδελφος, που το έψαξε, επειδή βαρέθηκε να τον κατηγορούν για το αν αληθεύει η εικόνα που παρουσίαζε, όταν ο ίδιος ασθενούσε, έφτασε στο ίδιο αποτέλεσμα.

  • Υπάρχουν, δηλαδή, επιστημονικά δεδομένα, που το υποστηρίζουν;

Από την έρευνα στις data base των Pub Med, Med-Line κ.λπ. φαίνεται ότι αληθεύει πως οι άνδρες περνούν πιο βαριά τις ιώσεις, μέσα από τη διαφορετική, ορμονική συμπεριφορά, π.χ. Η οιστραδιόλη φάνηκε σε μελέτες ότι ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό των γυναικών.

Ο Dr Kyle Sue, Assistant Professor στο Memorial, υποστηρίζει, λοιπόν,  ότι δεν πρέπει  καθόλου να θεωρούμε τα συμπτώματα, που περιγράφουν οι άνδρες, που πάσχουν, ως μη αληθινά. Σε μία μελέτη, με 63 υγιείς ανθρώπους, που μολύνθηκαν με ιό, φάνηκε το ισχυρότερο ανοσοποιητικό των γυναικών.

 Άλλη μελέτη στο Hong Kong για την εποχική γρίπη, από το 2004 έδειξε επίσης το ίδιο με πολύ πιο μεγάλο αριθμό εισαγωγών ανδρών σε νοσοκομείο.

Και τέλος μία δεκαετής μελέτη στις ΗΠΑ (1997-2007) έδειξε πολύ περισσότερους θανάτους από γρίπη, στους άνδρες από ότι στις γυναίκες .Οι  γυναίκες επίσης αντιδρούν πιο θετικά στον εμβολιασμό από ότι οι άνδρες.

Ακόμα, οι άνδρες, που πάσχουν από γρίπη, απουσιάζουν περισσότερο χρόνο από τις δουλειές τους, σε σχέση με τις γυναίκες.

  • Οι ανδρικές ορμόνες παίζουν ρόλο σε αυτό;

Φαίνεται ότι παίζουν. Η τεστοστερόνη δρα ως ανοσοκατασταλτική, ενώ τα οιστρογόνα ως ανοσοπροστατευτικά, όπως ήδη ανέφερα και έτσι οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Κάτι που επίσης είναι σημαντικό και δημοσιεύθηκε προ ημερών, δείχνει πως στην εβδομάδα, που ακολουθεί τη γρίπη στους άνδρες είναι έξι φορές πιο συχνή η εμφάνιση εμφραγμάτων. Αυτό δεν είναι πάντως "παραξενιά" των ανδρών.

  • Η προσωπική σας γνώμη κε Αδαμίδη;

Χωρίς να αγνοώ τις παρατηρήσεις του Καναδού συναδέλφου, θα ήταν καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, να μην υπερτονίζονται αυτές οι διαφορές για να μην υπερπροστατεύουν οι Ελληνίδες μητέρες τους γιους τους.