ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Σύντομο βιογραφικό

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Θεόδωρος Στ. Φιλιππόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1992 λαμβάνοντας με κριτήριο τις επιδόσεις του υποτροφία από το Γερμανικό Κράτος  (DAAD). Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων το 1992 και αποφοίτησε με άριστα το 1998 παραμένοντας υπότροφος του ιδρύματος «Ι. Σπ. Λάτση» καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του.

Μετά την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικού) στη γενέτειρά του και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε για 7 έτη.  Πέρασε με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις για την πραγματοποίηση έμμισθης μετεκπαίδευσης στις ΗΠΑ (USMLE 1,2 & 3). Ολοκλήρωσε ως ειδικός μεταπτυχιακός συνεργάτης πρωτοποριακές ερευνητικές μελέτες στο φημισμένο τμήμα Γλαυκώματος του Παν/μίου Mount Sinai School of Medicine στην Νέα Υόρκη.  Στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Brown ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευσή του στη Γενική Χειρουργική (Internship).

Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία (Residency) στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Παν/μίoυ του Brown ενός από τα πλέον ιστορικά ιδρύματα (Ivy League) της Αμερικής όπου το 2006 του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο (Haffenreffer Award) ως ο κορυφαίος ειδικευόμενος του ιδρύματος. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του στην Οφθαλμολογία πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις ειδικότητας του Αμερικανικού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (ABO). Συνέχισε τις σπουδές του πραγματοποιώντας  υποεξειδίκευση και εργαζόμενος στο τμήμα Γλαυκώματος στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary του Παν/μίου Harvard στη Βοστώνη. Εκεί μαθήτευσε και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους στο χώρο L. Pasquale, C. Grosskreutz, M. Latina (εφευρέτη του SLT-laser γλαυκώματος), D. Walton και F. Jakobiec. Το 2006 του απονεμήθηκε από κοινού με την Dr. Cynthia Grosskreutz τιμητικό βραβείο (Lewis Rudin Αward) από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκηςγια την πιο σημαντική επιστημονική δημοσίευση στο χώρο του γλαυκώματος κατά το προηγηθέν ακαδημαϊκό έτος.

Ο κ. Φιλιππόπουλος έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων και ομιλιών σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Αμερική και στον κόσμο. Από το 2007 είναι συνυπεύθυνος με τον Douglas Rhee στην ανατολική ακτή για την έρευνα που πραγματοποιείται με σκοπό την τελειοποίηση μιας νέας ασφαλέστερης χειρουργικής επέμβασης στο γλαύκωμα (ab interno trabeculectomy- TrabectomeTM ).

Τον Αύγουστο του 2008 ο κύριος Φιλιππόπουλος επέστρεψε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο δυναμικό του Athens Vision. Διατηρεί ενεργή την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Κύρια πεδια ενδιαφέροντος, εκτός από την Γενική Οφθαλμολογία αποτελούν το Γλαύκωμα και η Χειρουργική του Καταρράκτη με σημαντική κλινική και χειρουργική εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδή, αμφιβληστροειδή, οφθαλμικών φλεγμονών, νευροοφθαλμολογίας, διαθλαστικής χειρουργικής και παιδιατρικών οφθαλμολογικών παθήσεων. 
            Είναι μέλος:

 • της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ)
 • της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS)
 • της Αμερικανικής Εταιρείας Γλαυκώματος (AGS)
 • της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος
 • της Ελληνικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (HSIOIRS)
 • της Εταιρείας για την Έρευνα στους επιστημονικούς κλάδους της Όρασης και της Oφθαλμολογίας (ARVO)
 • της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS)
 • της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Νέας Αγγλίας (NEOS)
 • της φημισμένης Εταιρείας Chandler Grant Society (η οποία περιλαμβάνει ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες-ιατρούς του χώρου)
 • του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (ΑΜΑ)
 • του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών