ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡ. ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Στις 25 με 27 Σεπτεμβρίου του 2017 διεξήχθη στη Μπρυζ του Βελγίου, το Πανευρωπαϊκό Ρομποτικό Ουρολογικό Συνέδριο (14th Meeting of the European Robotic Urology Section, ERUS) που αποτελεί συνέδριο ορόσημο στο χώρο της ρομποτικής χειρουργικής με πάνω από 850 συνέδρους και διεθνείς προσωπικότητες από Ευρώπη και Αμερική. Το συνέδριο αυτό είναι γνωστό για τη διεξαγωγή ζωντανών χειρουργείων από καταξιωμένους χειρουργούς και την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
 
Στο συνέδριο αυτό o Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει ζωντανά επέμβαση (live surgery) ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής για καρκίνο του νεφρού με τη χρήση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών. Η πρόσκληση αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για Έλληνα επιστήμονα, καθώς είναι ο  πρώτος Έλληνας ουρολόγος που διακρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) για ζωντανή διεξαγωγή ρομποτικής επέμβασης σε Πανευρωπαϊκό Ρομποτικό Συνέδριο.
 
Η παρουσία του Δρ. Αχιλλέα Πλουμίδη στο συνέδριο αυτό καταξιώθηκε με την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερης και απαιτητικής ρομποτικής επέμβασης, αναδεικνύοντας τη χειρουργική του δεινότητα, αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας τη γνώση στους νέους χειρουργούς να μπορούν να αναπαράγουν την τεχνική της μερικής νεφρεκτομής για καρκίνο του νεφρού. Οι ερωτήσεις των συναδέλφων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τόσο πάνω σε τεχνικά θέματα όσο και στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ανέβασαν ακόμα περισσότερο τον πήχη της πρόκλησης και του ακαδημαϊκού επιπέδου του συνεδρίου.
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όπως το Firefly, που επιτρέπει τον έλεγχο της αιμάτωσης του νεφρού και του όγκου καθώς και η διεγχειρητική χρήση του ενδοκοιλιακού υπέρηχου. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η νέα τεχνική του υπερεκλεκτικού αποκλεισμού των αγγειών, ώστε να μην ισχαιμεί ολόκληρο το νεφρικό παρέγχυμα κατά τη διάρκεια αφαίρεσης του όγκου (τεχνική που εφαρμόζει και στο Ιατρικό Αθηνών ο Δρ Αχιλλέας Πλουμίδης) αποσπώντας τα συγχαρητήρια συναδέλφων ουρολόγων και διοργανωτών.
 
Η διακεκριμένη αυτή πρόσκληση προέκυψε μετά από αναγνώριση της πολυετούς χειρουργικής και διδακτικής εμπειρίας του Δρ Αχιλλέα Πλουμίδη. Άλλωστε, ο ίδιος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έναρξη ρομποτικών επεμβάσεων σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ρουμανία και η Κύπρος, ενώ είναι επίσημος εκπαιδευτής στο κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης ORSI Academy Belgium (Robotic Training Center and Pediatric Robotic Training Center). H ενασχόληση του Δρ Αχιλλέα Πλουμίδη με την πραγματοποίηση ζωντανών επεμβάσεων έχει ξεκινήσει από σειρά ετών συμμετέχοντας στο Πανευρωπαϊκό Ενδοουρολογικό Συνέδριο ως Patient Advocate (Συνήγορος του ασθενή) και ως Moderator (Συντονιστής διεξαγωγής ζωντανών επεμβάσεων) σε ρομποτικά συνέδρια.
 
Σε δήλωση του ο Δρ Αχιλλέας Πλουμίδης ανέφερε: «O καρκίνος του νεφρού στις μέρες μας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και πάνω από όλα να διατηρείται το νεφρικό παρέγχυμα και να διασφαλίζεται η νεφρική λειτουργία. Η εμπειρία μας αυτή στο εξωτερικό αποδεικνύει πως το Ιατρικό Αθηνών μπορεί και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τομέα της ρομποτικής χειρουργικής. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η επιτυχία αυτή δε θα μπορούσε να καρποφορήσει και να ευοδωθεί χωρίς τη βοήθεια του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και της οικογένειας Αποστολοπούλου, που με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους τόσα χρόνια στο πρόσωπό μας, μας επιτρέπει να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας εφάμιλης κέντρων αναφοράς του εξωτερικού. Ήδη εδώ και μία δεκαετία με την εγκατάσταση του πρώτου Ρομποτικού συστήματος DaVinci στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και την πολυετή εμπειρία που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε ογκολογικές επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικής τεχνικής σε όλους τους συμπολίτες μας που τις χρειάζονται.»
 
Αχιλλέας Πλουμίδης
MD, BSc, MSc, PhD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Εκπαιδευτής Ρομποτικής Χειρουργικής στο ORSI Training Center
Μετεκπαιδευθείς στο «Karolinska Institutet» της Σουηδίας
Μετεκπαιδευθείς στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute του Βελγίου
Μετεκπαιδευθείς στο Universite Pierre et Marie Curie στο Παρίσι