ΝΕΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Ενδοκυστική έγχυση Botox®

Τι είναι το Botox και πως δουλεύει:

Το Botox  (αλλαντική τοξίνη τύπου Α) λειτουργεί προκαλώντας χαλάρωση του μυ της ουροδόχου κύστης και μείωση της αισθητικότητας της κύστης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού όπως συχνοουρία, επιτακτικότητα και ακράτεια ούρων.

Ποια είναι τα οφέλη του Botox;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να μειωθούν τα συμπτώματα του ουροποιητικού. Μπορεί να χρειαστούν ως και 10 μέρες για να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα της θεραπείας, οπότε μερικοί ασθενείς μπορεί να μην δουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η επίδραση του Botox προοδευτικά μειώνεται αλλά συνήθως το αποτέλεσμα κρατάει για 6 με 9 μήνες . Μπορούν όμως να γίνουν επαναληπτικές εγχύσεις.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του Botox;

Μπορεί να δείτε λίγο αίμα στα ούρα μετά τη θεραπεία. Μερικοί ασθενείς μπορεί να πάθουν ουρολοίμωξη. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην ίδια την επέμβαση, είτε ατελές άδειασμα της κύστης. Ως και 30% των ασθενών μπορεί να χρειαστούν προσωρινά αυτοκαθετηριασμό της κύστης.

Πριν τη θεραπεία:

Θα συζητήσετε με τον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει το ιστορικό, τη φαρμακευτική σας αγωγή και τυχόν αλλεργίες και θα σας ενημερώσει για τα υπέρ και τα κατά της αγωγής. Συνήθως οι ασθενείς εκπαιδεύονται στον αυτοκαθετηριασμό πριν γίνει η θεραπεία. Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η ενδοκυστική έγχυση Botox γίνεται υπό άμεση όραση χρησιμοποιώντας κυστεοσκόπιο και μία εύκαμπτη βελόνα έγχυσης.  Μπορεί να γίνει τοπική ή γενική αναισθησία και η διαδικασία κρατάει συνήθως 10 λεπτά.

Πριν τη θεραπεία:

Ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή για κάποιες μέρες. Τυχών αιματουρία υποχωρεί συνήθως σε 24 ώρες.  Το τσούξιμο στην ούρηση υποχωρεί σε 2 με 3 μέρες. Αν τα ούρα σας αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα ή κάνετε πυρετό θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Το ίδιο και αν νιώθετε ότι η κύστη σας δεν αδειάζει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ