ΚΩΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΩΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, MD

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΛΛΟΥΣΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1961 στο Θέρμο Τριχωνίδας. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Πάργα Ηπείρου (μέχρι το 1967) και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ναύπακτο (1977). Απεφοίτησε με άριστα από το 10ο Λύκειο Αρρένων Αθηνών και επέτυχε να εισαχθεί 14ος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1987 απεφοίτησε της Ιατρικής Σχολής με βαθμό «Λίαν Καλώς» και κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό ως Ιατρός Στόλου. Άρχισε την ειδίκευσή του στην Γενική Χειρουργική από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (1988-1989). Τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Β’  Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου (1989-1991).

Με δεδομένη την επιθυμία του να εξειδικευθεί στην Καρδιοχειρουργική αναχώρησε το 1991 για το Λονδίνο με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Λονδίνο την εποχή εκείνη κατευθυνόταν οι περισσότεροι Έλληνες ασθενείς που έχρηζαν καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Η αρχική του δε επαφή με την καρδιοχειρουργική ήταν καθοριστική καθώς άρχισε ως βοηθός του διακεκριμένου καθηγητή sir Magdi Yacoub στο ιδιωτικό νοσοκομείο Old Court. Παράλληλα εργάσθηκε επί σειράν ετών (1991-1995) κοντά σε διακεκριμένους καρδιοχειρουργούς, στα πιο φημισμένα νοσοκομεία του Λονδίνου όπως St. Mary’s, Middlesex, Guy’s ( Mr. Phillip Deverall, Mr. David Anderson, Mr. Chris Blauth) και κυρίως το Royal Brompton ( Mr. Daryl Shore, Prof sir Magdi Yacoub) το γνωστό Καρδιοθωρακοχειρουργικό κέντρο. Τόσο στο Guy’s όσο και στο Royal Brompton είχε την ευκαιρία να επεκτείνει την εμπειρία του και σε παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά συμμετέχοντας σε πολλές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσελήφθη σαν  Επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου (Royal Infirmary of Edinburgh) όπου εργάσθηκε επί διετία (1995-1997) κοντά στους καρδιοχειρουργούς Mr. E. Cameron, Mr. C. Cambanella, Mr. W. Walker Mr. και C. Sang.

Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στην Αμερική στο Νοσοκομείο St. Luke’s - Roosevelt της Νέας Υόρκης, που ανήκει στο Columbia University. Στο νοσοκομείο αυτό εργάστηκε υπό την διεύθυνση του καθηγητή Κων/νου Αναγνωστόπουλου (1997-1998) σαν συνεργάτης της καρδιοχειρουργού Μαρίας Αρώνη. Το αντικείμενο της μετεκπαίδευσης ήταν η χρήση των αρτηριακών μοσχευμάτων στην στεφανιαία παράκαμψη και οι επεμβάσεις στην θωρακική αορτή.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 και αρχικά εργάστηκε στο Νοσοκομείο «Υγεία» σαν συνεργάτης του διευθυντή της Β’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής κ. Σ. Παττακού όπου και βοήθησε στην καθιέρωση της κερκιδικής αρτηρίας σαν μόσχευμα αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

Οι επιστημονικές του ανησυχίες τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη και υπό την διεύθυνση του κ. Σωτήρη Πράπα να βοηθήσει στην οργάνωση της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Αρχικά εργάσθηκε σαν Αποκλειστικός Συνεργάτης και από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011 σαν Αναπληρωτής Διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Το Μάιο του 2014 δημιούργησε το Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο  Αθηνών  το οποίο και διευθύνει.

Από την αρχή της λειτουργίας του κέντρου εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές με έμφαση στη χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων σε πάλλουσα καρδιά και χρήση κυρίως αρτηριακών μοσχευμάτων, με αποφυγή χειρισμών στην ανιούσα αορτή. Πέρα από την χειρουργική των στεφανιαίων επιτελούνται με επιτυχία όλες οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις όπως η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση βαλβίδων της καρδιάς (αορτικής και μιτροειδούς), επαναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας, χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων της θωρακικής αορτής και χειρουργική των αρρυθμιών.