ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ ΥΠΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ (CORE BIOPSY)

Τι είναι και πότε συνιστάται

Η Βιοψία Μαστού υπό Υπερηχογραφική Καθοδήγηση ενδείκνυται όταν άλλες εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, ή η ψηλάφηση αναδείξουν ύποπτα ευρήματα ή συγκεκριμένου τύπου αλλαγές στο μαστό. Σε αυτή την περίπτωση ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού ενδεχομένως να προβεί σε βιοψία με λεπτή βελόνη ή με τέμνουσα βελόνη, για την ταυτοποίηση των ευρημάτων. Η βιοψία είναι προτιμότερη από την απλή παρακολούθηση, διότι επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση.

Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται από το μαστό χρησιμοποιώντας ειδική βελόνα βιοψίας. Το μηχάνημα των υπερήχων χρησιμοποιείται για να εντοπιστεί η περιοχή του μαστού που θα χρειαστεί διερεύνηση και για να καθοδηγηθεί η βελόνα βιοψίας στη σωστή θέση.

Το δείγμα ιστού εν συνεχεία στέλνεται στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο για ιστολογική ταυτοποίηση.

Πλεονεκτήματα

Πρόκειται για μία σχετικά απλή και πολύ αξιόπιστη μέθοδο. Η τομή που δημιουργείται είναι πολύ μικρή και δε χρειάζεται χειρουργική ραφή. Η λήψη του ιστού γίνεται γρήγορα, μετά από χρήση τοπικής μόνο αναισθησίας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να γίνει άμεσα, με αποφυγή, όμως, καταπόνησης του οργανισμού για δύο ημέρες.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ενίοτε, μετά τη βιοψία μπορεί να προκύψει αιμορραγία στο μαστό με εκχύμωση (μελανιά) και συνοδό οίδημα.

Πριν και κατά τη διάρκεια της βιοψίας λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε η πιθανότητα φλεγμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Πώς πραγματοποιείται

Η διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και πραγματοποιείται σε εξεταστική αίθουσα υπερήχου. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται σάρωση της έκτασης του μαστού με την κεφαλή του υπερήχου. Ο ακτινοδιαγνώστης θα χρησιμοποιήσει αντισηψία στο πεδίο βιοψίας. Τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για την αποφυγή πόνου στην περιοχή.

Αφού το τοπικό αναισθητικό έχει δράσει, πραγματοποιείται μία μικρή τομή τριών-τεσσάρων χιλιοστών στο δέρμα του μαστού με χειρουργικό νυστέρι. Μέσω αυτής της οπής εισάγεται η βελόνα βιοψίας. Με ειδικό μηχανισμό που παράγει χαρακτηριστικό ήχο συλλέγονται τουλάχιστον τρία κυλινδρικά ιστοτεμάχια.

Αμέσως μετά εφαρμόζεται ικανή πίεση στην περιοχή της βιοψίας για πέντε περίπου λεπτά. Αυτό γίνεται για να περιοριστεί ο κίνδυνος εσωτερικού αιματώματος. Τοποθετούνται ελαστικά ράμματα πάνω από την οπή και στη συνέχεια αδιάβροχο κάλυμμα.

Θα πονέσω;

Κατά την είσοδο του τοπικού αναισθητικού μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πόνος για λίγα δευτερόλεπτα. Η εξεταζόμενη μπορεί να αισθανθεί αίσθημα πίεσης κατά τη διάρκεια της βιοψίας, ωστόσο περαιτέρω αίσθημα πόνου δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό.

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης;

Σε 7-10 μέρες το πόρισμα της ομάδας των παθολογοανατόμων θα είναι έτοιμο. Η εξεταζόμενη ενημερώνεται από τον θεράποντα ιατρό της.

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι;

Εναλλακτικά προτείνεται η ανοιχτή βιοψία. Πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα υπό γενική αναισθησία και η περιοχή της παθολογίας του μαστού εξαιρείται χειρουργικά. Η μέθοδος αυτή απαιτεί περισσότερο χρόνο επούλωσης.