ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ

Οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer αποτελούν μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνει αλματωδώς. Ο όρος “άνοια” αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν στις νοητικές λειτουργίες και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Της ανοικτής συνδρομής προηγείται συνήθως η περίοδος της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής, κατά την οποία εμφανίζονται ήπιες δυσκολίες στις νοητικές λειτουργίες ενώ η λειτουργικότητα του ατόμου παραμένει εν γένει φυσιολογική.

Τα άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Διαταραχές των Νοητικών Λειτουργιών είναι επίσης δυνατόν να εμφανίσουν άτομα έπειτα από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις οι οποίες προσβάλλουν τον εγκέφαλο.

Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, τόσο με το νευροωυχολογικό έλεγχο όσο και με τις νέες απεικονιστικές και εργαστηριακές μεθόδους. Η σύγχρονη φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μπορούν να εξασφαλίσουν τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και της συνολικής λειτουργικότητας του ατόμου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ολοκληρωμένη παρέμβαση διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ασθενή και την οικογένεια του. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, δημιούργησε το Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης. Ένα ιατρείο υψηλών προδιαγραφών με ανθρώπινη προσέγγιση, στελεχωμένο από έμπειρους και διακεκριμένους επιστήμονες.

 1. Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων;
 2. Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;
 3. Ξεχνάτε συχνά πρόσφατες συζητήσεις ή γεγονότα;
 4. Δυσκολεύεστε συχνά να θυμηθείτε τι ημέρα είναι;
 5. Δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε ακόμα και σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;
 6. Δυσκολεύεστε να βρείτε τα μιρκοαντικείμενα σας;
 7. Αντιμετωπίζετε δυσκολία όταν κάνετε πράγματα που παλαιότερα φαίνονταν πολύ εύκολα (π.χ. μαγείρεμα, οδήγηση, διαχείριση οικονομικών);
 8. Ξεχνάτε γενικά πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν;

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξη τους, απευθυνθείτε άμεσα στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης & Ανώτερων Νοητικών Λειτουργιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Κλινική Εξέταση
 • Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος (CT/MRI)
 • Νευροψυχολογική Αξιολόγηση
 • Λογοθεραπευτική  Αξιολόγηση
 • Λειτουργική Αξιολόγηση
 • Διάγνωση διαταραχών μνήμης και λοιπών νοητικών λειτουργιών ( λόγος, προσοχή/ συγκέντρωση και λοιπές εκτελεστικές λειτουργίες)
 • Ιατρική/ Φαρμακευτική Παρέμβαση και Παρακολούθηση
 • Ενημέρωση και Υποστήριξη ασθενών και συγγενών

Το Ιατρείο πλαισιώνεται απο εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα με μακρόχρονη πείρα και έντονη ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αποτελείται απο Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Λογοθεραπεύτρια και είναι σε συνεχή συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου.

Το Ιατρείο απευθύνεται σε άτομα με:

 • Νοητική Εξασθένιση της 3ης Ηλικίας
 • Άνοια ( νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.)
 • Νοητικές Διαταραχές από: Kρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Αγγειακά Εγκεφαλικά Συμβάματα, Άλλες νόσους του Νευρικού Συστήματος, με προσβολή των Νοητικών Λειτουργιών.